Ολλανδία: Ξεκίνησε η δίκη 53χρονου από τους Αγίους Σαράντα που θεωρείται «ο μεγαλύτερος τραπεζίτης του εγκληματικού κόσμου»

Ολλανδία: Ξεκίνησε η δίκη 53χρονου από τους Αγίους Σαράντα που θεωρείται «ο μεγαλύτερος τραπεζίτης του εγκληματικού κόσμου»

Στην Ολλανδία, ξεκίνησε η δίκη του Θανάση Μπάκο, που θεωρείται από τις αρχές «ο μεγαλύτερος τραπεζίτης του εγκληματικού κόσμου». Ο 53χρονος από τους Αγίους Σαράντα κατηγορείται ότι διαχειριζόταν τη μεγαλύτερη υπόγεια τράπεζα που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στη χώρα. Μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, ο Μπάκο φέρεται να είχε υπό την κατοχή του χρηματικά ποσά που αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Το δίκτυό του επέτρεπε σε εγκληματίες να καταθέτουν ή να αποσύρουν χρήματα στην Ολλανδία και να λαμβάνουν πληρωμές σε άλλες χώρες.

Ο Μπάκο συνελήφθη στις 31 Μαΐου 2023 στην Αθήνα, μετά από επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας και της Europol. Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος που προέρχονταν από διακινητές ναρκωτικών, κυρίως από την Ολλανδία και το Ντουμπάι. Η σύλληψή του έγινε μετά από έρευνα του FBI, η οποία ανέδειξε την εμπλοκή του μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας "ANOM". Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μπάκο διευκόλυνε την κίνηση εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενός υπόγειου δικτύου, αναλαμβάνοντας την παράνομη μεταφορά χρημάτων από τη μία χώρα στην άλλη.

Οι λεγόμενοι «υπόγειοι τραπεζίτες» διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο εγκληματικό δίκτυο. Μέσω αυτών, οι εγκληματίες μπορούν να μεταφέρουν τεράστια χρηματικά ποσά μεταξύ χωρών, χωρίς τα χρήματα να περάσουν ποτέ φυσικά τα σύνορα. Αυτοί οι τραπεζίτες διαχειρίζονται «αποθέματα» χρημάτων, από τα οποία άλλοτε αφαιρούνται και άλλοτε προστίθενται ποσά, με τις συναλλαγές να γίνονται μόνο στα χαρτιά. Οι τραπεζίτες αμείβονται με προμήθειες από τους εγκληματίες για τις υπηρεσίες τους.

Οι ολλανδικές αρχές έχουν αρχίσει να καταπολεμούν αυτά τα παράλληλα τραπεζικά συστήματα από το 2021, με στόχο να περιορίσουν το εμπόριο ναρκωτικών. Εκτιμάται ότι μόνο στην Ολλανδία, το ξέπλυμα χρήματος μέσω τέτοιων υπόγειων τραπεζών ανέρχεται σε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Η δίκη του Μπάκο θεωρείται η μεγαλύτερη επιχείρηση κατά υπόγειας τράπεζας στην Ευρώπη. Ο ίδιος φέρεται να διαχειριζόταν τη διακίνηση των χρημάτων από την Αθήνα, χρησιμοποιώντας ταχυμεταφορείς. Για μια γενναία αμοιβή, αυτοί οι ταχυμεταφορείς χρησιμοποιούσαν τα οχήματά τους για να μεταφέρουν σακούλες με μετρητά σε εγκληματίες. Συχνά επρόκειτο για τεράστια ποσά, άλλοτε χιλιάδες και άλλοτε εκατομμύρια ευρώ.

Η εισαγγελία παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι, υπό τις οδηγίες του Μπάκο, συγκεντρώθηκαν πάνω από 246 εκατομμύρια ευρώ και καταβλήθηκαν σχεδόν 248 εκατομμύρια. Οι συναλλαγές επαληθεύονταν μέσω «κουπονιών», τα οποία περιλάμβαναν τραπεζογραμμάτια με συγκεκριμένους αριθμούς που επέτρεπαν τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ συνεργατών.

Ο Μπάκο φέρεται να είχε δύο αποθήκες στην Ολλανδία, στο Wateringen και το Nieuw-Vennep, όπου κρύβονταν και μετρούνταν τα χρήματα. Οι αρχές εντόπισαν επικοινωνίες του στις οποίες αναφερόταν σε ποσά που έπρεπε να συγκεντρωθούν και να παραδοθούν, επιβεβαιώνοντας το εύρος της υπόγειας τραπεζικής του δραστηριότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου