Αύξηση κατά 15% στα χορηγηθέντα δάνεια από την Τράπεζα της Αλβανίας

Αύξηση κατά 15% στα χορηγηθέντα δάνεια από την Τράπεζα της Αλβανίας

Οι τράπεζες στην Αλβανία παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα χορηγηθέντα δάνεια μέχρι το τέλος Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, παρατηρούνται θετικά σημάδια τόσο για τις επιχειρήσεις σε επενδύσεις όσο και για τα νοικοκυριά σε κατανάλωση και αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, τα δάνεια σε ιδιώτες για κατανάλωση ή στέγαση σημείωσαν αύξηση κατά 15% τους πρώτους επτά μήνες του έτους, που είναι κατά 4 μονάδες υψηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Στην αγορά ακινήτων, η τάση παραμένει δυναμική από τον Ιανουάριο, με τα στεγαστικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν περίπου το 67,4% των συνολικών δανείων, μια αύξηση περίπου 1% σε σχέση με το τέλος του 2023. Οι τράπεζες επίσης εμφανίζονται πιο ανεκτικές σε αυτόν τον τομέα, μειώνοντας τα επιτόκια από το μέσο όρο του 4,5% στο 4,1%.

Στον επιχειρηματικό τομέα, παρατηρείται ανάπτυξη της τάξης του 13%, που είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν έξι μήνες πριν. Περίπου το 64% των επιχειρηματικών δανείων είναι μακροπρόθεσμα, γεγονός που δείχνει αυξανόμενες προσδοκίες για μελλοντικές επενδύσεις.

Τέλος, η Τράπεζα της Αλβανίας σημειώνει ότι παρατηρείται πτώση των επιτοκίων τόσο για τα δάνεια σε τοπικό όσο και σε ξένο νόμισμα, γεγονός που συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της χρηματοδότησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου