Σε 7 δήμους διαβιοί το 52% του πληθυσμού της Αλβανίας

Σε 7 δήμους διαβιοί το 52% του πληθυσμού της Αλβανίας

Τα τελευταία 12 χρόνια, η Αλβανία έχει βιώσει μια σημαντική δημογραφική μείωση, με τον πληθυσμό να μειώνεται κατά περίπου 420.000 άτομα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να έχει σήμερα πληθυσμό 2.402.113 κατοίκους, σε σύγκριση με τους 2.820.000 που καταγράφηκαν στην απογραφή του 2011. Η πτώση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μετανάστευση στο εξωτερικό, η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού.

Η μείωση του πληθυσμού έχει επίσης επηρεάσει την κατανομή του εντός της χώρας. Λόγω των δημογραφικών αλλαγών και της εσωτερικής μετανάστευσης, οι περισσότεροι κάτοικοι της Αλβανίας έχουν εγκατασταθεί σε αστικά κέντρα, εγκαταλείποντας τα χωριά και τις αγροτικές περιοχές. Αυτή η τάση έχει οδηγήσει στη συγκέντρωση του πληθυσμού σε λίγες μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχει καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες, ευκαιρίες εργασίας και υποδομές.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της απογραφής, οι περισσότεροι Αλβανοί ζουν πλέον στα Τίρανα, το Δυρράχιο, την Ελμπασάν, τη Σκόδρα, τo Φιέρi, την Κάμζα και τη Βόρα. Σε αυτές τις επτά περιοχές κατοικεί το 52% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Τα Τίρανα, ως πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, έχει δει σημαντική αύξηση του πληθυσμού, με 3.300 άτομα να προστίθενται κάθε χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια. Αυτή η αστικοποίηση έχει μετατρέψει τα Τίρανα σε μια πολυπληθή και δυναμική μητρόπολη, κέντρο οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι 54 δήμοι της χώρας φιλοξενούν το υπόλοιπο 48% του πληθυσμού, με πολλούς από αυτούς να αντιμετωπίζουν στασιμότητα ή ακόμα και μείωση του πληθυσμού τους. Οι αγροτικές περιοχές και τα μικρότερα αστικά κέντρα δυσκολεύονται να διατηρήσουν τους κατοίκους τους, καθώς η έλλειψη ευκαιριών και η περιορισμένη ανάπτυξη αναγκάζουν πολλούς να μετακινηθούν προς τις μεγαλύτερες πόλεις ή να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στο εξωτερικό.

Η δημογραφική αυτή εξέλιξη έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της Αλβανίας. Η συρρίκνωση του πληθυσμού και η συγκέντρωση του σε αστικά κέντρα δημιουργούν προκλήσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, την παροχή υπηρεσιών και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, η Αλβανία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης του ενεργού εργατικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.

...

Ουραγός τα Τίρανα στους δείκτες ποιότητας ζωής

Η αλβανική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην 74η θέση από 75 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Ζωής που συντάσσει η Numbeo, ξεπερνώντας μόνο το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας.  Με τους ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου