Η ναυτική βάση στο Πόρτο Ρομάνο απαιτεί 366 εκατ. ευρώ

Η ναυτική βάση στο Πόρτο Ρομάνο απαιτεί 366 εκατ. ευρώ

Τα τελευταία δύο χρόνια, η αλβανική κυβέρνηση έχει προωθήσει ενεργά την κατασκευή ναυτικής βάσης σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ στην περιοχή τoυ Πόρτο Ρομάνο, επιδιώκοντας τη συγχρηματοδότηση του έργου.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει το έργο, η τελική απόφαση από τη στρατιωτική συμμαχία δεν έχει ακόμη ληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συμμαχία εξακολουθεί να εξετάζει τις επιχειρησιακές ανάγκες της περιοχής πριν προχωρήσει σε οριστικές αποφάσεις για την υλοποίηση της βάσης. Ωστόσο, η χώρα έχει ήδη εντάξει το έργο στον κατάλογο εθνικών προτεραιοτήτων, με το κόστος του να ανέρχεται στα 366 εκατομμύρια ευρώ.

Ερευνητές εκτιμούν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει τη διεθνή συμμαχία πιο κοντά στην κατασκευή της ναυτικής βάσης αποτελεί στρατηγική κίνηση, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει μόνη της τις στρατιωτικές της ανάγκες. Η δημιουργία της βάσης θα μπορούσε να επιφέρει επενδύσεις και οφέλη για την οικονομία και την ασφάλεια. Παράλληλα, η βάση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κεντρικό σημείο υλικοτεχνικής υποστήριξης στα Βαλκάνια, αν και η σημασία της θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου