Αλβανός καταζητούμενος ζητά άσυλο στην Ισπανία από φόβο αντιποίνων στη χώρα του

Αλβανός καταζητούμενος ζητά άσυλο στην Ισπανία από φόβο αντιποίνων στη χώρα του

Ο Λουλζίμ Μπερίσα, καταζητούμενος από τις αλβανικές αρχές για τη δολοφονία τριών ατόμων το 2005, ζήτησε από το ισπανικό Εθνικό Δικαστήριο να μην τον εκδώσει στην Αλβανία, φοβούμενος για τη ζωή του λόγω πιθανών αντιποίνων. Η Εισαγγελία ζητά την έκδοσή του, ώστε να δικαστεί για τις επιθέσεις, αλλά όχι να εκτίσει ποινή άνω των έξι ετών.

Οι επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται περιλαμβάνουν τη δολοφονία ενός άνδρα στις 26 Φεβρουαρίου 2005, όταν τρεις συνεργοί τον πυροβόλησαν στον αυτοκινητόδρομο Τιράνων-Δυρραχίου, καθώς και μια έκρηξη στην καμπίνα ασανσέρ στα Τίρανα, που σκότωσε δύο πολίτες την επόμενη μέρα. Η Εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο Μπερίσα σχεδίασε και οργάνωσε τις επιθέσεις πριν φύγει από τη χώρα.

Ο Μπερίσα περιγράφει τον εαυτό του ως επιχειρηματία που φοβάται για τη ζωή του λόγω των τεσσάρων επιθέσεων που έχει υποστεί, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος στο σπίτι του με αντιαρματικό βλήμα. Η οικογένειά του έχει καταφύγει στη Σουηδία από φόβο αντιποίνων. Ο ίδιος έχει ζητήσει άσυλο στην Ισπανία και υποστηρίζει ότι μπορεί να επωφεληθεί από έναν νόμο περί αμνηστίας στην Αλβανία. Η υπεράσπισή του επικαλείται αναφορές που υποδηλώνουν ότι κινδυνεύει από εκδίκηση.

Η Εισαγγελέας του Εθνικού Δικαστηρίου αμφισβητεί την ύπαρξη λογικού φόβου για τη ζωή του Μπερίσα εάν εκδοθεί και τονίζει ότι η υποβολή αιτήματος για άρση της ποινής του είναι αντιφατική με την υποτιθέμενη ανησυχία του για την ασφάλειά του. Η υπεράσπιση αντιτάσσεται στην έκδοση, επικαλούμενη το "χάος" στη διαδικασία από την πλευρά της Αλβανίας και ζητά να λειτουργήσει το Εθνικό Δικαστήριο ως πληρεξούσιος για την εκτέλεση της ποινής στην Ισπανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου