Αλβανία: Αλλαγές στην Επιτροπή Ασύλου λόγω των γκιουλενιστών

Αλβανία: Αλλαγές στην Επιτροπή Ασύλου λόγω των γκιουλενιστών

Η Αλβανική Επιτροπή του Ελσίνκι εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, Μπλένταρ Τσούτσι, να την αποκλείσει από την επιτροπή που χειρίζεται αιτήματα ασύλου, αφού επέκρινε τις αρχές ότι δεν προσφέρουν καταφύγιο σε Τούρκους που διαφεύγουν από πολιτικές διώξεις.

Η Αλβανική Επιτροπή του Ελσίνκι (AHC), μια από τις παλαιότερες ομάδες δικαιωμάτων στη χώρα, έστειλε ανοιχτή επιστολή την Τετάρτη στον Αλβανό υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας του να ακυρώσει την απόφαση να αφαιρεθεί από την επιτροπή το δικαίωμα να χειρίζεται αιτήματα ασύλου.

Η απόφαση να απομακρυνθεί το AHC από την επιτροπή ελήφθη αφού επέκρινε τις αρνήσεις χορήγησης ασύλου σε Τούρκους πολίτες που αναζητούσαν καταφύγιο, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι απειλούνταν με πολιτική δίωξη λόγω της υποστήριξής τους στον εξόριστο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκράτη και υπεύθυνο για αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ένας από αυτούς, ο Harun Celik, εκδόθηκε στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020. Στη συνέχεια, η επιτροπή απέρριψε το αίτημα ασύλου και για έναν άλλο, τον Selami Simsek, τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τον Μάρτιο του 2021, το Αλβανικό Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση της επιτροπής δεν ήταν νόμιμη.

Πολλοί Τούρκοι υποστηρικτές του Γκιουλέν έχουν φυλακιστεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, σε αυτό που οι επικριτές λένε ότι είναι μια σκληρή καταστολή των αντιπάλων από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανοιχτή επιστολή του AHC ανέφερε ότι η κίνηση για τον αποκλεισμό του σηματοδοτεί «οπισθοδρόμηση στα πρότυπα διαφάνειας, λογοδοσίας και υπευθυνότητας [της επιτροπής]».

«Παρατηρούμε με ανησυχία ότι η AHC δεν είναι πλέον μέλος της επιτροπής, η οποία πλέον αποτελείται μόνο από εκπροσώπους τεσσάρων υπουργείων και έναν εκπρόσωπο των μυστικών υπηρεσιών», ανέφερε.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε στο αίτημα της σελίδας BIRN για το θέμα ωστόσο φαίνεται πως η αλβανική κυβέρνηση συμπορεύεται πλήρως με το καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο και υποστηρίζει θερμά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου