Σε κρίση και η ποιότητα του ελαιολάδου στην Αλβανία

Σε κρίση και η ποιότητα του ελαιολάδου στην Αλβανία

Φέτος, εκτός από την ποσοτική μείωση, αμφισβητείται και η ποιότητα του ντόπιου ελαιολάδου στην Αλβανία. Ο επικεφαλής του Αλβανικού Συμβουλίου Γεωργικών Επιχειρήσεων Agim Rrapaj δήλωσε ότι το σχετικό τεστ ποιότητας διεξήχθη σε 300 μονάδες από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι μόνο το 35% ήταν υψηλής ποιότητας. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην τιμή, αφού οι παραγωγοί έχοντας επίγνωση της ποιότητας, τείνουν να το πουλήσουν σε τιμή σχεδόν διπλάσια.

Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή της τεχνολογίας, ή η πρόσβαση σε αυτήν, δίνει στους αγρότες τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφορίες όχι μόνο για την ποιότητα των προϊόντων αλλά και για τις τιμές της αγοράς. Ο Rrapaj επισημαίνει και προσθέτει ότι η ψηφιοποίηση είναι μια καλή ευκαιρία για την αύξηση της παραγωγικότητας καθώς και για την ελαχιστοποίηση των απωλειών.

Στις σημερινές συνθήκες, όταν αυτός ο κλάδος υποφέρει από έλλειψη εργατικού δυναμικού και αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να αυξηθεί η απόδοση ή η παραγωγή αλλά και μια αναγκαιότητα επιβίωσης.

Επί του παρόντος, περίπου 16.000 αγρότες έχουν πρόσβαση σε μία από τις πλατφόρμες που έχουν σχεδιαστεί τα τελευταία χρόνια, η οποία επιτρέπει στους αγρότες να λαμβάνουν πληροφορίες για τα επίπεδα υγρασίας, τις καιρικές συνθήκες κ.λπ.

...

Αλβανία: Αύξηση κατά 25% στην τιμή εξαγωγής ελαιολάδου

Το 2022 σημειώθηκε υπερπαραγωγή ελαιολάδου, όπου αρχικά πολλοί αγρότες αντιμετώπιζαν έλλειψη αγοράς πωλήσεων. Τον Μάιο άνοιξε η αγορά για την εξαγωγή ελαιολάδου, ιδιαίτερα στην Ιταλία, το οποίο στη συ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου