Μαυροβούνιο: Σύνοδος Κορυφής Περιφερειακών Ηγετών στις 15 και 16 Μαϊου

Μαυροβούνιο: Σύνοδος Κορυφής Περιφερειακών Ηγετών στις 15 και 16 Μαϊου

Στις 15 και 16 Μαΐου, το Κότορ του Μαυροβουνίου θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής Περιφερειακών Ηγετών, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandër Vucic, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο Τεχνικός Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Oliver Varheley και ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία James O'Brien, αναμένεται να παραστούν.

Εκτός από τον Κούρτι, το Κοσσυφοπέδιο θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης αρμόδιο για Διάλογο Μπέσνικ Μπισλίμι και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου Λουλζίμ Ραφούνα.

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μάρκο Σπάγιτς, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συνόδου, τόνισε την επιθυμία του για μείωση των εντάσεων στην περιοχή και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων στο πλαίσιο της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σπάγιτς υπογράμμισε τη δέσμευση του Μαυροβουνίου για άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, φέρνοντας ως παράδειγμα την επικύρωση συμφωνιών για την κινητικότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου.

Η Σύνοδος Κορυφής στοχεύει στην προώθηση:

  • Μείωσης των εντάσεων
  • Ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων
  • Προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας

Στόχος είναι η τόνωση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με γνώμονα την ευημερία των πολιτών τους και την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου