Αλβανία: Δηλωμένα 132 πολιτικά κόμματα - Το 2023 έλαβαν 3,3 εκατομμύρια ευρώ

Αλβανία: Δηλωμένα 132 πολιτικά κόμματα - Το 2023 έλαβαν 3,3 εκατομμύρια ευρώ

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Αλβανίας έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προβλήματα στην προσπάθειά της να ελέγξει τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Η έλλειψη σωστών διευθύνσεων από πολλά κόμματα αποτελεί εμπόδιο στους ελέγχους, θέτοντας ερωτήματα για τη διαφάνεια των οικονομικών τους.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΚΕΕ για το 2023, 84 από τους 132 προγραμματισμένους ελέγχους πολιτικών κομμάτων δεν πραγματοποιήθηκαν. Η αιτία είναι οι λανθασμένες διευθύνσεις ή άρνηση συνεργασίας από τα ίδια τα κόμματα. Επιπλέον, 4 κόμματα με φορολογικά χρέη δεν ελέγχθηκαν.

Η ΚΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της χρηματοδότησης στην πολιτική διαδικασία, υιοθετεί διοικητικά μέτρα κατά των κομμάτων που δεν συνεργάστηκαν.

Παράλληλα, η έκθεση φέρνει στο φως το ζήτημα της άνισης κατανομής χρηματοδότησης. Συνολικά 11 κόμματα έλαβαν οικονομική ενίσχυση 345,6 εκατομμυρίων λεκ (περίπου 3,3 εκατομμύρια ευρώ) το 2023, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να ηγείται, ακολουθούμενο από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου