Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων καταδικάζει τη ρίψη μολότοφ στο δημαρχείο των Τιράνων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων καταδικάζει τη ρίψη μολότοφ στο δημαρχείο των Τιράνων

Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης μπροστά από το Δημαρχείο Τιράνων, με βίαια επεισόδια, διεκδικώντας την παραίτηση του σοσιαλιστή δημάρχου Erion Veliaj, μετά το σκάνδαλο "5D".

Ακολουθώντας το μοτίβο προηγούμενων διαδηλώσεων, η συγκέντρωση ξεκίνησε με ρίψη αυγών, μήλων, μπογιάς, το οποίο έχει εμπλακεί σε σειρά σκανδάλων.

Καθώς οι ομιλητές διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, η ένταση κλιμακώθηκε και οι διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ προς το Δημαρχείο, εκφράζοντας την οργή τους για την διαφθορά που συνδέεται με την ηγεσία του Veliaj.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Κλέφτης", "Erion Veliaj στη φυλακή" και "Erion πήγαινε στους φίλους σου", οι πολίτες, κρατώντας πανό, διαδήλωσαν κοντά στο κτίριο, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του δημάρχου από το αξίωμα.

Η Αρχή Οπτικοακουστικών Μέσων στην Αλβανία (ΑΜΑ) εξέφρασε έντονη ανησυχία για την επίθεση κατά δημοσιογράφων που συνέβη σήμερα (28/05/2024) μπροστά από το Δημαρχείο Τιράνων. Ρεπόρτερ και εικονολήπτες τέθηκαν σε κίνδυνο από ρίψη μολότοφ, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ελευθερία του λόγου.

Η ΑΜΑ καταδικάζει απερίφραστα την βίαιη ενέργεια, τονίζοντας ότι η ενημέρωση του κοινού και η ελευθερία του λόγου πλήττονται άμεσα από τέτοια περιστατικά. Καλεί για άμεση λήψη μέτρων:

  • Προστασία δημοσιογράφων: Οι διωκτικές αρχές και οι διοργανωτές των διαδηλώσεων οφείλουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ρεπόρτερ.
  • Ελεύθερη κάλυψη: Η επικοινωνία με τα ΜΜΕ για την κάλυψη των γεγονότων πρέπει να παραμένει ανοιχτή.
  • Δίωξη δραστών: Η ΑΜΑ ζητά από τις αρχές να εντοπίσουν και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους υπαίτιους της επίθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων (ΕΕΔ), το Αλβανικό τμήμα, συμμερίζεται την ανησυχία και καταγγέλλει την επίθεση ως σοβαρό πλήγμα στην ελευθεροτυπία. Καλεί την αστυνομία να προσαγάγει τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, η Αλβανία καλεί τους πολιτικούς παράγοντες να σέβονται τους δημοσιογράφους και τους εικονολήπτες που καλύπτουν διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Η ΑΜΑ και η ΕΕΔ προειδοποιούν ότι τέτοιες ενέργειες εναντίον των δημοσιογράφων εγκυμονούν μοιραίες συνέπειες.

...

Ένταλμα έρευνας του SPAK για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημάρχου Τιράνων, Erion Veliaj

Ο εισαγγελέας του Σώματος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (SPAK), Ols Dado, έχει εκδώσει εντολή σε όλες τις τράπεζες δεύτερου επιπέδου στην Αλβανία να παράσχουν πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου