Η δασική έκταση της Αλβανίας έχει τη χαμηλότερη ανάπτυξη στα Βαλκάνια

Η δασική έκταση της Αλβανίας έχει τη χαμηλότερη ανάπτυξη στα Βαλκάνια

Ενώ η παγκόσμια δασική έκταση μειώθηκε κατά 2,4% μεταξύ 2000 και 2020, η Αλβανία διακρίνεται με αύξηση 2,5%. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει ανησυχητικές τάσεις αποψίλωσης, με την Αφρική και τη Νότια Αμερική να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες.

Παρά την παγκόσμια μείωση, η δασική κάλυψη σε πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες αυξήθηκε. Η Αλβανία, με την μικρότερη αύξηση στα Βαλκάνια, αποτελεί εξαίρεση.

Η μείωση των δασών οφείλεται κυρίως στην επιστροφή των εκτάσεων σε γεωργική γη, στις πυρκαγιές και σε άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα υποβαθμισμένα δάση, θύματα αποψίλωσης και κλιματικής αλλαγής, καταστρέφονται ραγδαία.

Παγκοσμίως, η απώλεια δασών ισοδυναμεί με 100 εκατομμύρια εκτάρια, έκταση ίση με την Αίγυπτο ή την Τανζανία. Ο ρυθμός αποψίλωσης μειώθηκε, αλλά οι τροπικές περιοχές πλήττονται περισσότερο, με σημαντικές επιπτώσεις στις εκπομπές CO2 και στη βιοποικιλότητα.

Η Παραγουάη, χάνοντας σχεδόν το 30% των δασών της, αποτελεί τραγικό παράδειγμα, ενώ το Βιετνάμ, με πολιτικές κατά της αποψίλωσης, αύξησε την δασική του έκταση κατά 23%.

Η αποψίλωση τροφοδοτείται από την παραγωγή σόγιας, φοινικέλαιου, χαρτιού, την εξόρυξη και την άντληση ενέργειας. Η κλιματική αλλαγή, με τις ξηρασίες και τα κύματα καύσωνα, εντείνει το φαινόμενο, με τις πυρκαγιές να καταστρέφουν το 25% των δασών το 2021.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου