Η Αλβανία βγαίνει από τη μαύρη λίστα των λιμανιών

Η Αλβανία βγαίνει από τη μαύρη λίστα των λιμανιών

Το Μνημόνιο Συναντίληψης του Παρισιού (MoU), ένας οργανισμός που εφαρμόζει ένα εναρμονισμένο σύστημα ελέγχου λιμένων, ανακοίνωσε την άρση της μαύρης λίστας για την Αλβανία, μετά από πέντε χρόνια.

Η χώρα είχε μπει στη μαύρη λίστα το 2019, όταν οι επιθεωρήσεις από το 2016 έως το 2018 κατέληξαν σε 12 απαγορεύσεις πλοίων σε αλβανικά λιμάνια λόγω ελλείψεων ασφαλείας, ρύπανσης ή συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με το MoU, οι επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2021 και 2023 οδήγησαν σε 6 απαγορεύσεις, μειώνοντας τον αριθμό κάτω από το όριο για την ένταξη στη μαύρη λίστα (8 απαγορεύσεις).

Η Αλβανία έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν στις επιθεωρήσεις, γεγονός που οδήγησε στην άρση της μαύρης λίστας και την ένταξή της στη γκρίζα λίστα.

Η χώρα έχει εφαρμόσει αυστηρά μέτρα για την αποφυγή των απαγορεύσεων, με αποτέλεσμα τα πλοία με αλβανική σημαία να θεωρούνται πλέον πλοία με χαμηλότερο κίνδυνο ναυσιπλοΐας στα λιμάνια της ΕΕ.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης του Παρισιού περιλαμβάνει 28 συμμετέχουσες ναυτιλιακές διοικήσεις και επιβλέπει τους ελέγχους του κράτους λιμένα στα ευρωπαϊκά παράκτια κράτη και στη λεκάνη του Βόρειου Ατλαντικού. Στόχος του είναι η εξάλειψη της λειτουργίας πλοίων που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου