UNESCO: Επείγουσα η αναθεώρηση ορίων για το Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο του Βουθρωτού

UNESCO: Επείγουσα η αναθεώρηση ορίων για το Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο του Βουθρωτού

Η UNESCO δημοσίευσε την τελευταία της έκθεση για το Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο του Βουθρωτού, επισημαίνοντας τους κινδύνους και ζητώντας την αναθεώρηση των ορίων της τοποθεσίας.

Στην έκθεση, η UNESCO αναφέρει ότι τέσσερις βασικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το Βουθρωτό το 2024: οι κατασκευές, οι παράνομες δραστηριότητες, ο αντίκτυπος του τουρισμού και η διαχείριση της περιοχής.

Στις 4 Οκτωβρίου 2023, το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς κάλεσε την Αλβανία να υποβάλει έκθεση σχετικά με την κατάσταση διατήρησης του Βουθρωτού, μετά από πληροφορίες για νέες κατασκευές και τουριστικές εγκαταστάσεις στο ακίνητο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η UNESCO επίσης πραγματοποίησε αποστολή τον Οκτώβριο του 2022 για να αξιολογήσει την ευπάθεια της τοποθεσίας, σημειώνοντας ότι 600 εκτάρια αφαιρέθηκαν από το Εθνικό Πάρκο χωρίς ειδοποίηση, αλλάζοντας το καθεστώς προστασίας.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη αποσαφήνισης των ορίων της τοποθεσίας και της προστατευόμενης περιοχής, ειδικά στο τρέχον πλαίσιο. Αναφέρει ότι το σχέδιο διαχείρισης περιλαμβάνει την ίδρυση ενός ιδρύματος για τη μελλοντική διαχείριση της περιοχής Α3, η οποία δεν καλύπτει ολόκληρη την τοποθεσία του Βουθρωτού. Η UNESCO προειδοποιεί ότι αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Η έκθεση εκφράζει τη λύπη της για την καθυστέρηση στην αποσαφήνιση των ορίων και της προστατευόμενης περιοχής, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο του 2023. Επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη διευκρίνισης των κανονισμών προστασίας και χρήσης των περιοχών του Εθνικού Πάρκου.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται στα αναπτυξιακά έργα, όπως το Κέντρο Επισκεπτών, επισημαίνοντας την ανάγκη αρχαιολογικών ανασκαφών στο πλαίσιο του τοπίου.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου