Η UNESCO εγκρίνει τις αποφάσεις για το Βουθρωτό, το Αργυρόκαστρο και το Βεράτιο

Η UNESCO εγκρίνει τις αποφάσεις για το Βουθρωτό, το Αργυρόκαστρο και το Βεράτιο

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που συνεδριάζει στο Νέο Δελχί της Ινδίας, ανακοίνωσε σήμερα τις αποφάσεις της σχετικά με τα Αλβανικά Κέντρα Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Βουθρωτό, Μπεράτι και Αργυρόκαστρο.

Συγκεκριμένα, για το Βουθρωτό, η UNESCO ζήτησε από τις αλβανικές αρχές να υποβάλουν έναν χάρτη των συνόρων της περιοχής του Βουθρωτού, τα οποία άλλαξε η αλβανική κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια χωρίς την ενημέρωση και έγκριση της UNESCO. Επιπλέον, η UNESCO απαιτεί από την Αλβανία να συνεχίσει να υποβάλλει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς λεπτομέρειες για έργα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις Εξέχουσες Παγκόσμιες Αξίες του Βουθρωτού (OUV) πριν ληφθούν μη αναστρέψιμες αποφάσεις για την υλοποίησή τους, και ότι τα έργα θα εφαρμοστούν μόνο με τη συμφωνία της UNESCO.

Όσον αφορά το Αργυρόκαστρο και το Μπεράτι, η UNESCO εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι, παρά τα προηγούμενα αιτήματα, η Αλβανία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το έργο για την ανάπτυξη του Σχεδίου Διαχείρισης σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον πολιτικό τομέα, έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η UNESCO υπογράμμισε ότι η Αλβανία πρέπει να ενημερώσει το Σχέδιο Διαχείρισης κατά προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια και τις συστάσεις των Συμβουλευτικών Φορέων, ενώ παράλληλα πρέπει να εμπλέξει ενεργά τις τοπικές αρχές του Μπεράτι και του Αργυροκάστρου.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου