UNESCO: Η Αλβανία πρέπει πάση θυσία να αποφύγει την κατακερματισμένη διαχείριση του Βουθρωτού

UNESCO: Η Αλβανία πρέπει πάση θυσία να αποφύγει την κατακερματισμένη διαχείριση του Βουθρωτού

Η UNESCO αναμένεται να μη συμπεριλάβει το Βουθρωτό στη λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε κίνδυνο φέτος, ωστόσο, καλεί τις αλβανικές αρχές να αποφύγουν την κατακερματισμένη διαχείριση και να διευκρινίσουν τα όρια της ιδιοκτησίας. Το σχέδιο ψηφίσματος, που θα εξεταστεί στη συνέλευση της UNESCO στην Ινδία, ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να υποβάλει χάρτη των ορίων ιδιοκτησίας του Βουθρωτού. Αυτά τα όρια είχαν αλλάξει πριν από δύο χρόνια χωρίς την έγκριση της UNESCO.

Η UNESCO επισημαίνει ότι το Σχέδιο Διαχείρισης περιλαμβάνει τη σύσταση του Ιδρύματος για τη διαχείριση της περιοχής Α3, γνωστής ως η αρχαία πόλη, για μια μεταβατική περίοδο. Όμως, η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμένη διαχείριση, καθώς τα τμήματα Α3 δεν καλύπτουν ολόκληρη την ιδιοκτησία.

Απαιτούνται επείγουσες διευκρινίσεις σχετικά με τη διαχείριση των τμημάτων που δεν καλύπτονται από την ονομασία Α3 και διαχειρίζονται το Butrint Management Foundation. Επίσης, η UNESCO επισημαίνει την απόσυρση περίπου 600 εκταρίων από το Εθνικό Πάρκο κοντά στα Εξαμίλια, όπου κατασκευάζεται τουριστικό συγκρότημα κατοικιών. Αυτή η περιοχή εκτείνεται εντός της ουδέτερης ζώνης του Βουθρωτού και ένα μικρό μέρος της ιδιοκτησίας μπορεί να έχει καταπατηθεί λόγω αλλαγής των ορίων.

Το σχέδιο απόφασης της UNESCO, που θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, βασίζεται στην ανάλυση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αναφέρει ότι για την επίτευξη αποτελεσματικής διαχείρισης, η διαχείριση της περιουσίας Παγκόσμιας Κληρονομιάς και της ουδέτερης ζώνης της πρέπει να γίνεται με συντονισμένο και ολιστικό τρόπο.

Η UNESCO ζητά από την Αλβανία να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τους προστατευτικούς κανονισμούς και τις χρήσεις που ορίζονται για όλες τις περιοχές του Εθνικού Πάρκου, σε σχέση με την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Επίσης, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς εκφράζει τη λύπη της για την εκκρεμότητα της αποσαφήνισης των ορίων του ακινήτου και της ουδέτερης ζώνης του και ζητά από την Αλβανία να υποβάλει σαφή και ακριβή χάρτη των ορίων της ιδιοκτησίας.

Τέλος, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε να ανατρέψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για ακύρωση της συμφωνίας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού. Σύμφωνα με αυτήν, η περιοχή Α3 θα διαχειρίζεται από μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Αλβανικό-Αμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης για δέκα χρόνια.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου