Αυξάνεται η κερδοφορία των αλβανικών τραπεζών - Κέρδος 2,15 λεκ για κάθε 100 λεκ που δανείζουν

Αυξάνεται η κερδοφορία των αλβανικών τραπεζών - Κέρδος 2,15 λεκ για κάθε 100 λεκ που δανείζουν

Η κερδοφορία της επένδυσης περιουσιακών στοιχείων από τον τραπεζικό τομέα βελτιώνεται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας. Μέχρι το τέλος Απριλίου, η μέση απόδοση των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα, υπολογιζόμενη προ φόρων, αυξήθηκε στο 2,15%, από 1,69% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Επίσης, η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων παρουσίασε βελτίωση σε σχέση με το τελικό επίπεδο του 2023, το οποίο ήταν 1,99%.

Η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται ως το κέρδος του τραπεζικού τομέα (μέσος όρος σε ετήσια βάση) σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού του κλάδου. Αυτός ο δείκτης δείχνει την αξία που κερδίζει το τραπεζικό σύστημα για κάθε 100 λεκ που χορηγούνται ή επενδύονται σε χρηματοοικονομικά μέσα, κυρίως χρεόγραφα.

Η βελτίωση αυτή σχετίζεται άμεσα με την αύξηση των επιτοκίων, ιδίως σε ξένο νόμισμα, και με την αύξηση των κερδών του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού κλάδου για το πρώτο τετράμηνο του έτους ανήλθαν σε 12,5 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων είναι ένας δείκτης που δίνει μια ιδέα για την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων στον τραπεζικό τομέα. Τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας περιλαμβάνουν διάφορες μορφές δανεισμού, όπως δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, δάνεια προς το δημόσιο, μέσω αγοράς ομολόγων, και επενδύσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η σημαντική αύξηση των εσόδων από τόκους για τον τραπεζικό κλάδο προήλθε από την αύξηση των επιτοκίων, ιδίως σε ευρώ. Αυτή η αύξηση υπαγόρευσε αλλαγές στην επενδυτική πολιτική, με τον τραπεζικό τομέα να μειώνει τις καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και να αυξάνει τις επενδύσεις σε χρεόγραφα. Η επένδυση του τραπεζικού τομέα σε τίτλους που εκδόθηκαν από μη κατοίκους παρουσίασε ετήσια αύξηση 34% μέχρι το τέλος Απριλίου.

Τα δάνεια προς πελάτες και οι επενδύσεις σε τίτλους αποτελούν περίπου το 80% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα. Μέχρι το τέλος Απριλίου, το ακαθάριστο δανειακό χαρτοφυλάκιο ήταν το κύριο στοιχείο ενεργητικού, με αξία 804 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η αύξηση αυτή βασίζεται στη σημαντική ανάκαμψη των δανείων προς τις επιχειρήσεις και στη σταθερή πορεία των δανείων προς ιδιώτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου