Γραφείο ΕΕ: Η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου αγνόησε τα σχόλιά μας για τρία σχέδια νόμων

Γραφείο ΕΕ: Η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου αγνόησε τα σχόλιά μας για τρία σχέδια νόμων

Το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο ανέφερε ότι τα σχόλιά του για τρία σχέδια νόμου, τα οποία προγραμματίζονται για δεύτερη ανάγνωση στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου στις 27 Ιουνίου, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Τα σχέδια νόμου αφορούν τους δημόσιους λειτουργούς, την Ανεξάρτητη Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης και το Εισαγγελικό Συμβούλιο του Κοσσυφοπεδίου.

Η ΕΕ σημείωσε ότι τα σχόλιά της αποσκοπούν στη βελτίωση αυτών των νομοσχεδίων, ώστε να είναι σύμφωνοι με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές.

Για το σχέδιο νόμου για τους δημόσιους λειτουργούς, η ΕΕ εξέφρασε ανησυχία ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι συμβουλές της κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης δεν αντιμετώπισε βασικές ανησυχίες που σχετίζονται με τις αλλαγές στις διευθυντικές θέσεις, τις διαδικασίες πρόσληψης και προαγωγών, και τις επιδόσεις, γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει τον επαγγελματισμό και την αμεροληψία της δημόσιας υπηρεσίας.

Επίσης, η ΕΕ ανησυχεί ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι όταν τεθεί σε ισχύ, το «έτος μηδέν» θα εφαρμόζεται στους δημόσιους λειτουργούς σε χαμηλές και μεσαίες διευθυντικές θέσεις, αντίθετα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2023.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει επικριθεί επίσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου.

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου για την Ανεξάρτητη Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης, η ΕΕ ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα έκδοση περιλαμβάνει ορισμένες συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, η νομοθεσία χρειάζεται περαιτέρω αναθεωρήσεις για να βελτιωθεί η νομική σαφήνεια και να προσαρμοστεί περισσότερο στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η ΕΕ ανησυχεί επίσης για τις αλλαγές στο νόμο για το Εισαγγελικό Συμβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν ζήτησε περαιτέρω γνώμη από την Επιτροπή της Βενετίας.

Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη επαναληπτικής διαβούλευσης με την Επιτροπή της Βενετίας για το σχέδιο νόμου και σημειώνει ότι, παρά τις συνεχείς συμβουλές και την υποστήριξή της, τα σχόλιά της δεν έχουν ληφθεί υπόψη, ειδικά όσον αφορά την αύξηση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας της Προεκλογικής Επιτροπής.

Το γραφείο της ΕΕ δήλωσε ότι αυτά τα προσχέδια νόμου είναι κρίσιμα για την πορεία του Κοσσυφοπεδίου προς την ΕΕ, καθώς τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν στο μπλοκ πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου