Η Καθολική Εκκλησία της Αλβανίας αμφισβητεί τα αποτελέσματα της απογραφής - Πάνω από 410.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Η Καθολική Εκκλησία της Αλβανίας αμφισβητεί τα αποτελέσματα της απογραφής - Πάνω από 410.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Η Καθολική Εκκλησία της Αλβανίας εξέφρασε την ανησυχία της για τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2023 στη χώρα, τα οποία δείχνουν μείωση του ποσοστού των καθολικών πιστών από 10% σε 8.4% σε σύγκριση με την απογραφή του 2011. Η Καθολική Εκκλησία επισημαίνει ότι η μείωση των πιστών είναι ένα φαινόμενο για το οποίο είναι ενήμεροι, καθώς συνδέεται με τη μαζική μετανάστευση κυρίως από τις βόρειες περιοχές της χώρας.

«Όσον αφορά τον αριθμό των καθολικών, μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε στοιχεία για να κρίνουμε εάν αυτός είναι πραγματικά ο αριθμός των καθολικών στην Αλβανία. Η συνολική μείωση του πληθυσμού έχει φέρει και τη μείωση των καθολικών και τη μετανάστευσή τους στις δυτικές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Τα τελευταία χρόνια, εμείς ως καθολική κοινότητα, δεν έχουμε διεξαγάγει απογραφές για τον πληθυσμό. Επομένως, και σε εμάς γεννάται η υποχρέωση να διεξάγουμε αυτήν την απογραφή στις επισκοπές και τις ενορίες μας για να γνωρίζουμε, έστω και κατά προσέγγιση, αλλά με ρεαλισμό, τον αριθμό των καθολικών στην επικράτεια».

Η Καθολική Εκκλησία επίσης επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Αλβανία τα τελευταία 13 χρόνια είναι μεγαλύτερος από τους 410.000 που ανακοίνωσε η INSTAT.

«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από αυτόν. Είναι ένα φαινόμενο που εμείς ως Καθολική Εκκλησία το έχουμε αισθανθεί και το έχουμε εκφράσει κατά καιρούς, λόγω της εκτεταμένης παρουσίας μας στην επικράτεια της Αλβανίας. Έχουμε υπάρξει μάρτυρες της μαζικής αποχώρησης αλβανικών οικογενειών από την Αλβανία και βιώνουμε καθημερινά αυτήν την πληγή.

Αυτό συνδέεται με μια δεύτερη ανησυχία που οι στατιστικές δείχνουν: τη μείωση των νέων ηλικιών και των εργαζόμενων ηλικιών. Αυτό έχει συνέπειες στην ανάπτυξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα στην πνευματική και οικονομική ευημερία των αλβανικών οικογενειών. Αυτή η μείωση μειώνει τον αριθμό των γάμων και των νέων οικογενειών που είναι εγγύηση για τη γέννηση και την εκπαίδευση των παιδιών, ως βασικές υποχρεώσεις του γάμου και της οικογένειας, που εγγυώνται τη συνέχεια όχι μόνο αριθμητικά αλλά και ποιοτικά της κοινωνίας. Η αποχώρηση της νεολαίας είναι απώλεια ενός πόρου που φτωχαίνει την Αλβανία».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου