Αλβανία: Στο 2,1% έπεσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Αλβανία: Στο 2,1% έπεσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο, οι τιμές στην Αλβανία ήταν περίπου 2% ακριβότερες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με την INSTAT, η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο του 2024 ήταν 2,1%, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι η μεταβολή ήταν 4,5%.

Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αλβανίας που είναι το 3%, και αρκετά κάτω από το υψηλό του 8,3% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2022. Στη συνεδρίασή της πριν από μια εβδομάδα, η Τράπεζα της Αλβανίας αποφάσισε να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022.

Ο στόχος της Τράπεζας της Αλβανίας είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διαχείρισης του βασικού επιτοκίου. Όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται, η τράπεζα αυξάνει το επιτόκιο, και όταν μειώνεται, το επιτόκιο μειώνεται επίσης. Στην τελευταία της συνεδρίαση, η Τράπεζα της Αλβανίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.

Η τράπεζα ανέφερε ότι η πτώση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν σχετικά γρήγορη, λόγω της αυξημένης προσφοράς τροφίμων στις περιφερειακές και εγχώριες αγορές. Οι επιπτώσεις αυτής της μείωσης του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστούν για το υπόλοιπο του έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου