ΟΟΣΑ: Η Αλβανία επιδεινώνεται στο 28% των αναπτυξιακών στόχων του 2030

ΟΟΣΑ: Η Αλβανία επιδεινώνεται στο 28% των αναπτυξιακών στόχων του 2030

Η Αλβανία σημείωσε μέτρια πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 κατά την περίοδο αξιολόγησης του 2023 από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ, η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στο 30,9% των δεικτών, ενώ η απόδοση έχει επιδεινωθεί στο 27,9% των δεικτών από την ομάδα των 17 βασικών παγκόσμιων στόχων που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2030.

Ένας από τους πιο ανησυχητικούς τομείς είναι η εκπαίδευση. Η Αλβανία σημείωσε έντονη επιδείνωση σε αυτόν τον τομέα, με μείωση των ποσοστών εγγραφής στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στο τεστ PISA 2022, η Αλβανία κατετάγη 62η μεταξύ 80 χωρών, δείχνοντας ότι η εκπαίδευση στη χώρα είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το πρόγραμμα PISA 2018 επίσης έδειξαν ότι η Αλβανία βρισκόταν στην 61η θέση, ενώ η πτώση των αποτελεσμάτων σε σύγκριση με προηγούμενες εξετάσεις ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία των δοκιμών από το 2001. Αυτή η καθοδική πορεία στον τομέα της εκπαίδευσης αποτελεί έναν κακό οιωνό για το μέλλον της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Ο τομέας της βιομηχανίας, που είναι βασικός για τις αλβανικές εξαγωγές, έχει επίσης σημειώσει συνεχή πτώση. Η βιομηχανία υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2024, καθιστώντας την κρίση μόνιμη. Οι μεταποιητικές μονάδες, κυρίως αυτές που προορίζονται για εξαγωγή, παρουσιάζουν συστηματική πτώση της δραστηριότητας από τις απώλειες που προκλήθηκαν από την υποτίμηση του ευρώ, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πληθωριστική κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που μείωσε τη ζήτηση για αγαθά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων με πάνω από 50 εργαζομένους στον κλάδο της βιομηχανίας κατέγραψε ετήσια μείωση 5,3% πέρυσι, ενώ πολλές χρεοκοπίες έχουν σημειωθεί στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης. Η υψηλή ανεργία των νέων και η έλλειψη βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελούν επίσης σημαντικά προβλήματα.

Η δικαιοσύνη και οι ισχυροί θεσμοί είναι ένας ακόμη τομέας όπου η Αλβανία έχει σημειώσει οπισθοχώρηση. Συνεχείς δολοφονίες, υψηλή διαφθορά, παράνομες πρακτικές απαλλοτρίωσης και παρακμή της ελευθερίας του Τύπου αποτελούν σοβαρά προβλήματα. Παρά τα προβλήματα, η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο σε ορισμένους τομείς. Η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας είναι ένας τομέας όπου η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από το 2021. Η πρόσβαση σε βασικό πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής έχει αυξηθεί σε όλο τον πληθυσμό, με την κάλυψη να ξεπερνά το 95%. Τα αποτελέσματα για την υγεία παραμένουν θετικά με μέτρια βελτίωση, παρόλο που υπάρχει μείωση των ποσοστών βρεφικών εμβολιασμών και της καθολικής κάλυψης υπηρεσιών υγείας.

Η δράση για το κλίμα είναι επίσης ένας τομέας όπου η Αλβανία διατηρεί θετικά αποτελέσματα και συνεχίζει να προοδεύει. Η προσιτή και καθαρή ενέργεια αποτελεί μια περιοχή με μέτρια πρόοδο, ενώ η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και των κοινοτήτων παραμένει στάσιμη με σημαντικές προκλήσεις στη βελτίωση της πρόσβασης στο νερό, τις μεταφορές και άλλες υπηρεσίες. Στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας των χερσαίων οικοσυστημάτων, η πρόοδος είναι περιορισμένη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου