Αλβανία: Οι άδειες παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά φτάνουν περίπου τα 470 MW

Αλβανία: Οι άδειες παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά φτάνουν περίπου τα 470 MW

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει χορηγήσει άδειες παραγωγής ισχύος περίπου 470 MW, με έργα που υλοποιούνται και αναμένεται να μειώσουν την εξάρτηση από την κυρίαρχη υδροηλεκτρική ενέργεια.

Πρόσφατες άδειες περιλαμβάνουν μια μονάδα 100 MW στην περιοχή Ballshi και 10 MW στο χωριό Allprenaj, διοικητική μονάδα Golem. Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό εργοστάσιο της χώρας, στο Καραβαστά, έχει ξεκινήσει την παραγωγή, ενώ οι εργασίες στο εργοστάσιο της Spitalla συνεχίζονται.

Αν και η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά εργοστάσια αποτελεί μόλις το 1% της συνολικής παραγωγής από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024, η αναλογία αυτή αναμένεται να αυξηθεί με την ολοκλήρωση νέων έργων.

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε 8 νικητές για τη δημοπρασία υβριδικών φωτοβολταϊκών, με τη χαμηλότερη προσφορά να είναι 39,7 ευρώ/MWh και τον μέσο όρο να φτάνει τα 51,3 ευρώ/MWh για 283,93 MWh. Η εξασφάλιση της γης ήταν ευθύνη των εταιρειών, με την κυβέρνηση να εγγυάται την αγορά ενέργειας για 15 χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου