Αλβανικά ΜΜΕ τα... «έπαιρναν» από τα αποτεφρωτήρια κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

Αλβανικά ΜΜΕ τα... «έπαιρναν» από τα αποτεφρωτήρια κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

Στην Αλβανία, η υπόθεση των αποτεφρωτηρίων έχει αποδειχθεί ότι εμπλέκει σοβαρή διαφθορά και κατάχρηση δημόσιων πόρων, με εκτιμώμενη απώλεια 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Αν και τα αποτεφρωτήρια στο Ελμπασάν είναι υπό επισκευή, στο Φίερ δεν υπάρχει πλήρης εγκατάσταση καθώς λείπει σχεδόν το 10% της επένδυσης και στα Τίρανα το αποτεφρωτήριο δεν λειτουργεί. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, αλλά παρόλα αυτά, πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) υποστηρίζουν τους υπεύθυνους των αποτεφρωτηρίων, λειτουργώντας ουσιαστικά ως «μισθοφόροι» τους.

Το CNA, ένα αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαφθορά στον τομέα των αποτεφρωτηρίων. Το πρακτορείο έχει δημοσιοποιήσει ονόματα, πρόσωπα, γεγονότα και συμβόλαια που εμπλέκουν δημοσιογράφους και ΜΜΕ σε αυτή τη συμπαιγνία. Σύμφωνα με το CNA, το «Top Channel», με επικεφαλής τη Vjollca Hoxha, βρισκόταν στο επίκεντρο της υποστήριξης των υπεύθυνων των αποτεφρωτηρίων. Η Hoxha συνεργαζόταν με τους Mirel Mertir και Klodian Zoto μέσω των εταιρειών «Em Capital Group» και «Kudo Pay», και αυτές οι συνεργασίες αποδείχθηκαν επικερδείς για το «Top Channel».

Ο Endrit Habilaj, ένας άλλος εμπλεκόμενος, διαχειριζόταν τις εταιρείες «VOX TV», «Infinit Communication» και «SHQIP», λαμβάνοντας συστηματικά χρήματα από τους ιδιοκτήτες των αποτεφρωτηρίων. Οι πληρωμές του για το 2021 ανήλθαν συνολικά σε 2.847.079 λεκ. Ο Habilaj φέρεται να έκανε συχνά ταξίδια στη Βιέννη και την Αθήνα για να συναντήσει τον Mirel Mërtiri.

Ο Irfan Hysenbelliu, γνωστός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης ΜΜΕ, και οι εταιρείες του λάμβαναν επίσης σημαντικά ποσά από τις εταιρείες των αποτεφρωτηρίων. Το CNA δημοσίευσε τιμολόγια που δείχνουν ότι η «Focus Media News» του Hysenbelliu πληρώθηκε 91 εκατομμύρια λεκ σε επτά μήνες του 2021. Επιπλέον, μέσα ενημέρωσης της οικογένειάς του, όπως το «Fax Media News», λάμβαναν συστηματικές πληρωμές από τις εταιρείες των αποτεφρωτηρίων.

Ο Carlo Bollino, ένας άλλος δημοσιογράφος, υπέγραψε σύμβαση με τους ιδιοκτήτες των αποτεφρωτηρίων λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2021, λαμβάνοντας πληρωμές που ξεπερνούσαν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το CNA έχει δημοσιεύσει έγγραφα που δείχνουν ότι ο Bollino έλαβε πληρωμές για διαφημίσεις και άλλες υπηρεσίες προς τα αποτεφρωτήρια, οι οποίες δικαιολογήθηκαν ως διαφημίσεις, αλλά ουσιαστικά κάλυπταν την υποστήριξή του προς τα αποτεφρωτήρια.

Ο Baton Haxhiu επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση, πληρωνόμενος χιλιάδες ευρώ το μήνα για μια σχεδόν άγνωστη ιστοσελίδα κατά την περίοδο που διεξαγόταν η κοινοβουλευτική έρευνα για τα αποτεφρωτήρια.

Αυτές οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι ο φάκελος των ΜΜΕ που πληρώθηκαν από τα αποτεφρωτήρια είναι μεγάλος, περιλαμβάνοντας εφημερίδες όπως η «Mapo» και άλλα μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία. Η υπόθεση των αποτεφρωτηρίων αποτελεί μια σοβαρή περίπτωση διαφθοράς, με ευρείες επιπτώσεις στον τομέα των ΜΜΕ και τη δημόσια διοίκηση της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου