Αλβανία: Η εταιρεία που παρείχε εξοπλισμό στην Εκλογική Επιτροπή κατηγορούμενη για διαφθορά στις ΗΠΑ

Αλβανία: Η εταιρεία που παρείχε εξοπλισμό στην Εκλογική Επιτροπή κατηγορούμενη για διαφθορά στις ΗΠΑ

Η εταιρεία Smartmatic International βρίσκεται στο επίκεντρο σοβαρών κατηγοριών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς θεωρείται ότι έχει καταβάλει ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων ως δωροδοκία προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (COMELEC) στις Φιλιππίνες. Οι δύο ιδρυτές της εταιρείας, Ρότζερ Αλεχάντρο Πινάτε Μαρτίνεζ και Χόρχε Μιγκέλ Βάσκες, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρηματισμό και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να τους οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών.

Οι κατηγορίες αφορούν μια διεθνή εκλογική διαδικασία στις Φιλιππίνες, κατά την οποία οι κατηγορούμενοι, σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους, φέρονται να χρησιμοποίησαν περίπλοκες μεθόδους, όπως υπερκοστολόγηση των εκλογικών μηχανημάτων και δημιουργία εικονικών συμβάσεων για να κρύψουν τη φύση των δωροδοκιών. Επιπλέον, τα χρήματα φέρονται να έχουν διακινηθεί μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορες χώρες, όπως η Ασία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, με σκoπό την απόκρυψη των παράνομων πληρωμών.

Αυτή η υπόθεση έχει άμεση συνάφεια και με την Αλβανία, καθώς το 2021 η Smartmatic υπέγραψε σύμβαση αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας για την προμήθεια συστημάτων και τεχνολογικού εξοπλισμού που θα εξυπηρετούσαν την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ψηφοφόρων στις εκλογές. Η σύμβαση αυτή δόθηκε μέσω διαπραγμάτευσης χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό, γεγονός πoυ προκάλεσε υποψίες και οδήγησε την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) να ξεκινήσει έρευνες για πιθανή διαφθορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την απαγόρευση υπο-συμβολαίων που προέβλεπε η σύμβαση, η Smartmatic φέρεται να κατέβαλε εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες και ιδιώτες στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Η έρευνα του SPAK ξεκίνησε με πρωτοβουλία των αλβανικών αρχών, καθώς τα στοιχεία για πιθανή διαφθορά στην εν λόγω σύμβαση προέκυψαν από άλλες ανοιχτές υποθέσεις που βρίσκονται υπό έρευνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου