ΔΝΤ: Η Αλβανία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στις ΣΔΙΤ και να εξισορροπήσει τις τιμές

ΔΝΤ: Η Αλβανία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στις ΣΔΙΤ και να εξισορροπήσει τις τιμές

Ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με επικεφαλής την κ. Άνκε Βέμπερ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία στις 9-12 Ιουλίου για να συζητήσει τις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις, τις οικονομικές προβλέψεις και τις πολιτικές προτεραιότητες.

Στο τέλος της επίσκεψης, η κ. Βέμπερ δήλωσε ότι η αλβανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,5% το 2023. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στη σταθερή ιδιωτική κατανάλωση, στην ενίσχυση του τουρισμού και των κατασκευών. Τα δημοσιονομικά και εξωτερικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με πρωτογενές πλεόνασμα και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 0,7% και 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,1% τον Ιούνιο, λόγω της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών. Η οικονομία αναμένεται να διατηρήσει τη θετική της δυναμική φέτος, με την ανάπτυξη να προβλέπεται περίπου στο 3,25% και τον πληθωρισμό να αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά στον στόχο του 3%.

Η κ. Βέμπερ τόνισε ότι ο τουρισμός θα μπορούσε να ενισχύσει το ισοζύγιο των κινδύνων προς τα πάνω, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ενεργειακοί κίνδυνοι αποτελούν καθοδικούς κινδύνους. Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσε να τονώσει τη δυνητική ανάπτυξη, αν και οι δημογραφικές τάσεις αντιπροσωπεύουν έναν βασικό καθοδικό κίνδυνο.

Η κ. Βέμπερ χαιρέτισε τη δέσμευση της Αλβανίας για μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και υπογράμμισε τη σημασία της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης και της συνετής διαχείρισης του χρέους. Τόνισε επίσης την ανάγκη προώθησης της κινητοποίησης εσόδων, δημιουργίας κερδών αποδοτικότητας και αύξησης των παραγωγικών δαπανών.

Η συνεχής πρόοδος στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένει κρίσιμη, όπως και η δίκαιη φορολόγηση. Η κ. Βέμπερ χαιρέτισε τη νέα νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος και τα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως οι μεταρρυθμίσεις στον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Η κ. Βέμπερ επίσης τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στην εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και της ενίσχυσης της διαχείρισης των δημόσιων επενδύσεων. Ενθάρρυνε την περαιτέρω πρόοδο στις χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις και την εμβάθυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ πρότεινε τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Αλβανίας για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου