Οι Αλβανοί τουρίστες προτιμούν Ελλάδα και Τουρκία λόγω «τσουχτερών» τιμών στη χώρα τους

Οι Αλβανοί τουρίστες προτιμούν Ελλάδα και Τουρκία λόγω «τσουχτερών» τιμών στη χώρα τους

Το καλοκαίρι του 2024, οι Αλβανοί έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση για διακοπές στην Τουρκία και την Ελλάδα, παρά την αύξηση των τιμών κατά 10-15% φέτος σε αυτές τις χώρες.

Με το φθηνό ευρώ και τις πολύ υψηλότερες τιμές στη νότια Αλβανία, πολλοί τουρίστες επέλεξαν αυτούς τους δημοφιλείς προορισμούς, εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές προσφορές και τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Τα ταξιδιωτικά γραφεία ανέφεραν ότι οι κρατήσεις για Τουρκία και Ελλάδα ήταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα φέτος.

Για χρόνια, πολλοί Αλβανοί περνούσαν τις διακοπές τους στα νότια παράλια της Αλβανίας, όπως στο Κηπαρό και τη Χιμάρα, επιλέγοντας συχνά διαμερίσματα. Ωστόσο, οι τιμές των καταλυμάτων στη νότια Αλβανία αυξήθηκαν σημαντικά φέτος, κατά 25-30%, λόγω της αύξησης του κόστους και της ζήτησης από ξένους τουρίστες. Η Αλβανία διαφημιζόταν έντονα στα ξένα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα η νότια ακτή και τα Εξαμίλια, που χαρακτηρίστηκε ως οι Μαλδίβες της Ευρώπης. Οι τιμές για ένα διαμέρισμα αυξήθηκαν από 90-100 ευρώ τη βραδιά πριν από ένα χρόνο σε 200 ευρώ φέτος. Ακόμη και οι τιμές για ομπρέλες στις παραλίες αυξήθηκαν από 2.000 λεκ σε 3.000 λεκ.

Αυτές οι αυξήσεις έχουν οδηγήσει πολλούς να αναζητήσουν πιο οικονομικές εναλλακτικές λύσεις στο εξωτερικό. Τα τουριστικά γραφεία αναφέρουν ότι οι κρατήσεις για την Τουρκία και την Ελλάδα ήταν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία, παρά την αύξηση των τιμών των πακέτων κατά 10-15%. Η ελεύθερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, η οποία περιόρισε την αύξηση των τιμών, έπαιξε ρόλο σε αυτή την τάση. Το ευρώ ανταλλάσσεται επί του παρόντος με περίπου 100 λεκ, από περίπου 110 λεκ ένα χρόνο πριν, ή 9% φθηνότερα.

Οι οικογένειες προτιμούν πακέτα προς την Τουρκία, με τιμές που ξεκινούν από 700-800 ευρώ ανά άτομο και φτάνουν έως και 1800 ευρώ για πιο πολυτελή θέρετρα για ολιγοήμερη διαμονή. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Ελλάδα είναι η Κέρκυρα, η Χαλκιδική και η Πάργα, που προσφέρουν προσφορές για ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων για διαμονή 5 ή 10 ημερών. Στην Κέρκυρα, οι τιμές ξεκινούν από 400 ευρώ ανά άτομο σε ξενοδοχεία 4 αστέρων και στη Χαλκιδική από 450 ευρώ ανά άτομο.

Παρά τις αυξήσεις των τιμών έως και 20% σε σχέση με πέρυσι, οι Αλβανοί έκαναν περισσότερες έγκαιρες κρατήσεις από τον Ιανουάριο του 2024. Οι τουριστικοί πράκτορες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πάντα οικονομικές επιλογές για όσους δεν θέλουν ακριβές διακοπές, με τοπικές εναλλακτικές ή θέρετρα με λιγότερα αστέρια και ημιδιατροφή.

Στους Αλβανούς αρέσουν οι διακοπές all inclusive, ειδικά αν ταξιδεύουν με την οικογένειά τους. Τα αιτήματα είναι πιο προσανατολισμένα προς την Τουρκία, ειδικά τον Ιούνιο που έχει πιο ευνοϊκές τιμές. Οι Αλβανοί στην Τουρκία προτιμούν να κάνουν κράτηση σε θέρετρα τεσσάρων και πέντε αστέρων με όλες ή ακόμα και ultra all inclusive υπηρεσίες. Η Αττάλεια, το Kemer, το Bodrum και η Alania είναι οι κύριοι προορισμοί. Η μέση διάρκεια διαμονής είναι 6 διανυκτερεύσεις και μια οικογένεια με 2 παιδιά ξοδεύει τουλάχιστον 2400 ευρώ, έως 3900 ευρώ.

Η ζήτηση για ταξίδια στο Μαυροβούνιο είναι επίσης υψηλή. Το Μαυροβούνιο, με την υπέροχη ακτογραμμή του στην Αδριατική Θάλασσα και τα ορεινά τοπία, αντανακλά αύξηση των τιμών των πακέτων κατά περίπου 15%. Τα τουριστικά πρακτορεία επιβεβαιώνουν ότι τα πακέτα διακοπών σε όλες τις χώρες αυξήθηκαν φέτος, αλλά η ζήτηση παραμένει ισχυρή, καθώς οι Αλβανοί συνεχίζουν να αναζητούν καλύτερες οικονομικές επιλογές για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Μπάρμπα 25/07/2024 13:40
Χαχαχα

Προσθήκη σχολίου