Δεύτεροι οι Αλβανοί στην Ευρώπη με τις περισσότερες ώρες εργασίας

Δεύτεροι οι Αλβανοί στην Ευρώπη με τις περισσότερες ώρες εργασίας

Η Αλβανία, παρά το γεγονός ότι κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, προηγείται σε έναν άλλο σημαντικό δείκτη: τις ώρες εργασίας. Οι Αλβανοί εργαζόμενοι αφιερώνουν πολλές ώρες στη δουλειά τους, αν και οι μηνιαίες απολαβές τους δεν αποτελούν ιδιαίτερο κίνητρο για το χρόνο που επενδύουν.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της INSTAT, το 2023, οι μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για τους μισθωτούς ανήλθαν στις 43,7, παραμένοντας αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι συνολικές μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στην οικονομία ήταν 42. Η Αλβανία κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά την Τουρκία, όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται 44,2 ώρες την εβδομάδα. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023 ήταν πολύ χαμηλότερος, στις 36,1 ώρες την εβδομάδα, με σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

Η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία είχαν τις μεγαλύτερες εβδομάδες εργασίας στην ΕΕ, ενώ η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία τις μικρότερες. Στη Βαλκανική περιοχή γενικότερα, οι ώρες εργασίας είναι υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη παρουσιάζουν επίσης υψηλές ώρες εργασίας.

Πρόσφατα, η αλβανική κυβέρνηση μείωσε το ωράριο για τη δημόσια διοίκηση λόγω καύσωνα. Πριν από αυτή την αλλαγή, οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση εργάζονταν ήδη λιγότερες ώρες από τον γενικό μέσο όρο, με 40 ώρες την εβδομάδα.

Ο τομέας παραγωγής και οι κατασκευές καταγράφουν τις περισσότερες ώρες εργασίας, με 46,5 και 45,6 ώρες εβδομαδιαίως αντίστοιχα. Οι εργαζόμενοι σε εμπόριο, μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία αφιερώνουν επίσης πολλές ώρες, ενώ στη γεωργία η εργασία διαρκεί 44,8 ώρες την εβδομάδα. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες και πωλήσεις είναι περίπου 35 ώρες.

Οι άνδρες στην Αλβανία εργάζονται κατά μέσο όρο 44,6 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες 42,7 ώρες. Στη μεταποίηση, οι ώρες εργασίας είναι σχεδόν ίδιες για άνδρες και γυναίκες. Στη διοίκηση, οι γυναίκες εργάζονται λιγότερο από τους άνδρες, όπως και στον τομέα του εμπορίου και των διοικητικών υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου