13,2 τόνοι παγωτού με αιθυλενοξείδιο καταναλώθηκαν στην Αλβανία

13,2 τόνοι παγωτού με αιθυλενοξείδιο καταναλώθηκαν στην Αλβανία

Η Αλβανική Αρχή Τροφίμων (AKU) αντέδρασε μετά την αποκάλυψη του Ανωτάτου Κρατικού Ελέγχου (KLSH), ότι το 2021 στην Αλβανία πωλήθηκαν και καταναλώθηκαν παγωτά μολυσμένα με οξείδιο του αιθυλενίου, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, λευχαιμία και να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα στους άνδρες.

Συγκεκριμένα, η AKU ενημέρωσε ότι μετά τη λήψη ειδοποίησης από το σύστημα RASFF στις 30.07.2021, ότι η Αλβανία ήταν στη λίστα των 47 χωρών που είχαν προμηθευτεί το παγωτό από γαλλική εταιρεία, το οποίο περιείχε την μη εγκεκριμένη ουσία οξείδιο του αιθυλενίου πραγματοποιήθηκαν οι εξής ενέργειες:

1. Επαληθεύσεις της εισαγόμενης ποσότητας για τις συγκεκριμένες παρτίδες.

2. Επιθεώρηση των Υπεύθυνων Επιχειρήσεων Τροφίμων για να παρακολουθηθεί η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος και να αποσυρθεί από την αγορά.

3. Έλεγχοι στους αντίστοιχους φορείς και δέσμευση και καταστροφή όλης της ποσότητας του προϊόντος μέσα σε 7 ημέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης.

4. Ενημέρωση των καταναλωτών για τα επικίνδυνα προϊόντα και σύσταση για μη κατανάλωση και επιστροφή τους στα σημεία πώλησης.

Ο KLSH αποκάλυψε ότι καταναλώθηκαν 13,2 τόνοι μολυσμένου παγωτού, που πωλούνταν κυρίως στις περιοχές: Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι, Ελμπασάν, Αυλώνας, Μπεράτ, Λούσνια, Κορυτσά, Σκόδρα, Άγιοι Σαράντα, Κρούγια, Μπουρέλ, Πεσκοπί, Τροπόγια, και Λέζα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου