Τράπεζα Αλβανίας: Η ένταξη στον SEPA θα βοηθήσει στη μάχη κατά του ξεπλύματος

Τράπεζα Αλβανίας: Η ένταξη στον SEPA θα βοηθήσει στη μάχη κατά του ξεπλύματος

Η συμμετοχή της Αλβανίας στην Ενιαία Αγορά Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας, Gent Sejko, στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Εκτός από την επισημοποίηση της οικονομίας, η ένταξη στον SEPA προσφέρει τη δυνατότητα αυστηρότερης εφαρμογής των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς η συντόμευση του κύκλου πληρωμών και η εμπλοκή λιγότερων παραγόντων επιτρέπουν αποτελεσματικότερη παρακολούθηση από τις αρχές. Οι πρακτικές και τα πρότυπα επικοινωνίας των σχημάτων SEPA (ISO 20022) ενισχύουν περαιτέρω αυτήν την δυνατότητα.

Η Τράπεζα της Αλβανίας θεωρεί τη νομική συμμόρφωση για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της αίτησης για SEPA. Η έξοδος της Αλβανίας από τη «γκρίζα λίστα» πέρυσι αφαίρεσε ένα εμπόδιο που εμπόδιζε την εκπλήρωση των κριτηρίων αίτησης.

Η συμμετοχή στον SEPA προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή, τις επιχειρήσεις και την αλβανική οικονομία. Ειδικότερα, παρέχει διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ με το ίδιο κόστος όπως και εντός της χώρας, μεταφραζόμενο σε φθηνότερες και ταχύτερες πληρωμές με χώρες μέλη του SEPA. Επί του παρόντος, οι μεταφορές και οι πληρωμές με χώρες της ΕΕ πραγματοποιούνται μέσω ανταποκριτριών τραπεζών, ένα δαπανηρό και αναποτελεσματικό κανάλι. Η ένταξη στον SEPA μειώνει το κόστος των διασυνοριακών πληρωμών σε ευρώ τουλάχιστον πέντε φορές. Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι το 58% του εμπορίου αγαθών της Αλβανίας διεξάγεται με χώρες της ΕΕ, οι οποίες επίσης παρέχουν πάνω από το ήμισυ του αποθέματος Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

Τα οικονομικά οφέλη από την αποτελεσματικότερη πραγματοποίηση πληρωμών όσον αφορά το κόστος, τον χρόνο και την ασφάλεια είναι μεγάλα και θα μπορούσαν να φτάσουν τα 20 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, αυξανόμενα σταδιακά. Το σύστημα AIPS Euro, το οποίο λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2022, έχει εξοικονομήσει περίπου 50 εκατ. ευρώ στην αλβανική αγορά και αναμένεται ότι η ένταξη στον SEPA θα έχει ακόμη ευρύτερο αντίκτυπο.

Ενώ το AIPS Euro εστιάζει στις πληρωμές εντός της χώρας, ο SEPA επηρεάζει τις διασυνοριακές πληρωμές, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες των εγχώριων λόγω του τουρισμού, του εμπορίου και της στενής αλληλεπίδρασης με ευρωπαίους πολίτες. Η διευκόλυνση των διασυνοριακών πληρωμών ενθαρρύνει τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων και παρέχει στις αλβανικές επιχειρήσεις πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές.

Σχεδόν όλα τα εμβάσματα μεταναστών προέρχονται από χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του SEPA. Οι διευκολύνσεις που προσφέρει ο SEPA ενθαρρύνουν τη χρήση επίσημων καναλιών για μεταφορές εμβασμάτων και αυξάνουν την αξία της εξοικονόμησης. Επίσης, η συμμετοχή στον SEPA ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος πληρωμών, βοηθώντας τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια στην αγορά πληρωμών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου