Το αλβανικό κοινοβούλιο υιοθετεί πρόταση του κόμματος των τσάμηδων για άρση εμπόλεμου από την Ελλάδα

Το αλβανικό κοινοβούλιο υιοθετεί πρόταση του κόμματος των τσάμηδων για άρση εμπόλεμου από την Ελλάδα

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι 96 παρόντες βουλευτές, χωρίς να σημειωθεί καμία αρνητική ψήφος.

Θετικά ανταποκρίθηκαν τα αλβανικά κόμματα στην πρόταση του κόμματος των τσάμηδων (PDIU), για ενέργειες για την άρση του εμπόλεμου από την Ελλάδα, προβλέπεται η σύσταση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών και την άρση του εμπόλεμου. Το εμπόλεμο της Ελλάδας, σύμφωνα με το κόμμα PDIU, αποτελεί εμπόδιο στις εδαφικές διεκδικήσεις των τσάμηδων στην περιοχή της Θεσπρωτίας, με την άρση του θα ανοίξει ο δρόμος των δικαστικών προσφυγών.

Ακολουθεί η πρόταση του αλβανικού κοινοβουλίου:

Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, εκτιμώντας τη μεγάλη σημασία και το πολύ καλό επίπεδο των στρατηγικών διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκεκριμένων ενεργειών με σκοπό την κατάργηση του νόμου του πολέμου με την Ελλάδα.

Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας ζητά από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για αυτό το θέμα.

«Το αλβανικό κοινοβούλιο καλεί το κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας να υποστηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησής τους για την υλοποίηση της πολιτικής βούλησης που έχει εκφραστεί περισσότερες από μία φορές από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για την κατάργηση του νόμου του πολέμου με την Αλβανία και, με αυτό το θετικό πνεύμα, να λάβουν υπόψη και να εγκρίνουν οποιοδήποτε νομικό μέσο που θα συμβάλλει στη διόρθωση αυτής της κατάστασης, η οποία δεν συμβαδίζει με τις πραγματικότητες των διμερών σχέσεων Αλβανίας-Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη διακοινοβουλευτική δέσμευση που προβλέπεται από τη Συνθήκη φιλίας, αμοιβαίας συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, καλούμε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, που να συμβάλλει επίσημα προς αυτή την κατεύθυνση ή στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε παρόμοιου προβλήματος στις σχέσεις των δύο χωρών μας, σύμφωνα με τις αναγνωρισμένες αρχές της διεθνούς συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κοινοβουλίου της Αλβανίας.

Επίσης, το Κοινοβούλιο ζητά από το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανικής Δημοκρατίας να κάνει κάθε προσπάθεια με την κυβέρνηση της Ελλάδας για την κατάργηση του νόμου και των νομικών συνεπειών που απορρέουν από αυτόν.

– Ζητά από το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων να κρατάει ενήμερο το Κοινοβούλιο της Αλβανίας και τους ευρωατλαντικούς μας εταίρους, ΝΑΤΟ και ΕΕ, για τις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης της Αλβανικής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την επίλυση αυτού του ζητήματος από το παρελθόν.

Τα πραγματικό πρόσωπο των τσάμηδων

Οι Τσάμηδες κατά τη διάρκεια του Β ΠΠ συνεργάστηκαν με τους ναζί και πολέμησαν εναντίον της Ελλάδος. Με την ήττα των δυνάμεων του άξονα να είναι διαφαινόμενη και τον πόλεμο να πλησιάζει προς το τέλος του, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν άτακτα από την Ελλάδα προς την Αλβανία ώστε να μην υποστούν τις συνέπειες ως δοσίλογοι. Σαν να μην έφτανε αυτό, κατά την φυγή τους σφαγίασαν πολλές ελληνικές οικογένειες στις γύρω περιοχές.

Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα των διεκδικήσεων των τσάμηδων βρίσκονται στην ατζέντα του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος του Ράμα, με τις αναφορές να αυξάνονται κυρίως σε περιόδους όπου πλησιάζουν εκλογικές αναμετρήσεις, κλείνοντας το μάτι σε ένα ακραίο ανθελληνικό κοινό της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου