50.000 MW ενέργειας εισήγαγε η KESH λόγω καύσωνα

50.000 MW ενέργειας εισήγαγε η KESH λόγω καύσωνα

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω του αφρικανικού καύσωνα, ο οποίος έχει αυξήσει δραματικά τη ζήτηση. Σε διάφορα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σερβία και η Ρουμανία, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας. Στο ουγγρικό χρηματιστήριο, η τιμή της ενέργειας έφτασε σχεδόν τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Αυτή η αύξηση έχει επηρεάσει και την Αλβανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Αλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή της ενέργειας στην τοπική αγορά στις αρχές Ιουλίου ήταν 97 ευρώ ανά μεγαβάτ, ενώ τις τελευταίες ημέρες έφτασε σχεδόν τα 190 ευρώ.

Η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας, KESH, έχει ξεκινήσει μαζικές εισαγωγές ενέργειας για τη διαχείριση των αποθεμάτων νερού και την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Πρόσφατα, η KESH αγόρασε 49 χιλιάδες μεγαβάτ ενέργειας, με μέση τιμή αγοράς 139 ευρώ ανά μεγαβάτ, συνολικού κόστους σχεδόν 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, το ενεργειακό απόθεμα στον καταρράκτη του Δριν είναι 1078 γιγαβάτ, ποσοστό σχεδόν 9% υψηλότερο από τον πολυετή μέσο όρο για την ίδια περίοδο, αλλά 17% χαμηλότερο σε σύγκριση με πέρυσι.

Λόγω της κατανάλωσης ρεκόρ, τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μειώνονται γρήγορα και η KESH ενδέχεται να χρειαστεί να αγοράσει επιπλέον ενέργεια από το εξωτερικό τον επόμενο μήνα, με τις τιμές να παραμένουν υψηλές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου