Κατά 63% αυξήθηκε ο αριθμός των επισκεπτών σε καταλύματα στην Αλβανία

Κατά 63% αυξήθηκε ο αριθμός των επισκεπτών σε καταλύματα στην Αλβανία

Τον Μάιο του 2024, οι επισκέπτες μη μόνιμων κατοίκων σε καταλύματα στην Αλβανία αυξήθηκαν κατά 63% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Στατιστικής (INSTAT). Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει τη θετική πορεία του τουρισμού κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, παρά τις αναφορές για επιβράδυνση τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου.

Η συνολική αύξηση των επισκεπτών ανήλθε σε 45,8%, συγκριτικά με τον Μάιο του 2023. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων που διαμένουν σε καταλύματα αυξήθηκε κατά 12,9%, ενώ ο αριθμός των μη μόνιμων κατοίκων αυξήθηκε κατά 63,2%. Συνολικά, οι μη μόνιμοι κάτοικοι καταγράφουν αριθμό τρεις φορές μεγαλύτερο από τους μόνιμους, τάση που συνεχίζεται και τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, καθώς οι ντόπιοι προτιμούν να ταξιδεύουν εκτός χώρας για διακοπές.

Επιπλέον, ο αριθμός των συνολικών καθαρών διαμονών αυξήθηκε κατά 30,9% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023. Οι καθαρές διαμονές από μόνιμους κατοίκους μειώθηκαν κατά 2,0%, ενώ από μη μόνιμους κατοίκους αυξήθηκαν κατά 47,1%. Η μεγαλύτερη αύξηση των επισκεπτών παρατηρήθηκε στην περιοχή του κέντρου, που περιλαμβάνει τα Τίρανα και το Ελμπασάν, με αύξηση 84,0% σε μη μόνιμους κατοίκους.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές, ο αριθμός των επισκεπτών μη μόνιμων κατοίκων αυξήθηκε κατά 42,2%. Στα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, η αύξηση των επισκεπτών μη μόνιμων κατοίκων ανήλθε σε 62,2%. Το INSTAT εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών καταγράφηκε στην περιφέρεια Τιράνων (54,9%), στις μη παράκτιες περιοχές (50,2%) και στα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (92,3%).

Αυτόματη συνέπεια της αύξησης των επισκεπτών ήταν η αύξηση των συνολικών διανυκτερεύσεων στις δομές φιλοξενίας της χώρας κατά 30,9% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023. Οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών μη μόνιμων κατοίκων στην Περιφέρεια Κέντρου αυξήθηκαν κατά 63,8%, ενώ στις παράκτιες περιοχές ο δείκτης αυξήθηκε κατά 39,3%. Οι διανυκτερεύσεις μη μόνιμων κατοίκων σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα αυξήθηκαν κατά 46,0%.

Τον Μάιο του 2024, η μεγαλύτερη αύξηση καθαρών διαμονών καταγράφηκε στην περιφέρεια Τιράνων (55,0%), στις παραλιακές περιοχές (55,8%) και στα Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (92,6%). Επιπλέον, το ποσοστό πληρότητας των δωματίων στα Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα αυξήθηκε στο 25,1% από 18,7% τον Μάιο του 2023, ενώ το ποσοστό πληρότητας κρεβατιών αυξήθηκε στο 25,9% από 21,1% την ίδια περίοδο.

Αυτές οι αυξήσεις αντανακλούν τη συνεχή ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας στη χώρα, καθιστώντας την πιο ελκυστική για τους επισκέπτες, ειδικά τους μη μόνιμους κατοίκους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου