Στα 183,2 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις για το αλβανικό δημόσιο προς τη διεθνή διαιτησία

Στα 183,2 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις για το αλβανικό δημόσιο προς τη διεθνή διαιτησία

Το αλβανικό δημόσιο κατέβαλε 5,2 εκατ. ευρώ το 2023 για υποθέσεις που έχασε στη διαιτησία. Τα στοιχεία από τον προϋπολογισμό του 2023 δείχνουν συνολικές υποχρεώσεις ύψους 183,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 73,8 εκατ. ευρώ είναι για διαιτητικές αποφάσεις και νομικές δαπάνες, ενώ 109,45 εκατ. ευρώ αποτελούν ενδεχόμενες υποχρεώσεις.

Η μεγαλύτερη ενδεχόμενη υποχρέωση προκύπτει από την υπόθεση Becchetti, με το αλβανικό κράτος να υποχρεούται να πληρώσει 108 εκατ. ευρώ. Παρόλο που η απόφαση έχει δοθεί εδώ και καιρό, η κυβέρνηση την κατατάσσει ως ενδεχόμενη υποχρέωση. Αυτή η απόφαση έχει οδηγήσει σε δέσμευση αλβανικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Η δεύτερη μεγαλύτερη υποχρέωση αφορά τη διαιτησία με την εταιρεία Copri Aktor, σχετικά με την κατασκευή του δρόμου Τιράνων-Ελμπασάν, με ποσό 42,5 εκατ. ευρώ, καθώς και 225.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Για την υπόθεση με την εταιρεία Costruzioni Dondi, το δημόσιο πρέπει να πληρώσει 13,5 εκατ. ευρώ. Το έργο στην περιοχή Kashari υλοποιήθηκε από τον ανάδοχο Dondi Kubota, με δάνειο 79 εκατ. USD από την ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά οι διαφωνίες μεταξύ της εταιρείας και του Εθνικού Οργανισμού Ύδρευσης και Αποχέτευσης οδήγησαν στη λύση της σύμβασης.

Η τέταρτη μεγαλύτερη υποχρέωση αφορά την πετρελαϊκή εταιρεία GBC OIL, με ποσό 12,2 εκατ. ευρώ. Η σύγκρουση αφορά την άδεια χρήσης τεσσάρων κοιτασμάτων πετρελαίου, η οποία τερματίστηκε το 2017 από την Albpetrol λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων παραχώρησης. Τα περισσότερα δικαστικά έξοδα (6,6 εκατ. ευρώ) έχουν καταβληθεί, με υπόλοιπο 400.000 ευρώ.

Άλλες διαιτητικές υποθέσεις και δικαστικά έξοδα κυμαίνονται από 150.000 ευρώ έως 1,7 εκατ. ευρώ.

Η διαιτησία για τη σύμβαση παραχώρησης του Ανατολικού Τερματικού Σταθμού στο λιμάνι του Δυρραχίου είναι σε εξέλιξη, με τη γερμανική εταιρεία EMS APO να ζητά 40 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για άνιση μεταχείριση της σύμβασης.

Το αλβανικό κράτος έχει δαπανήσει 562 εκατ. λεκ για την προστασία των συμφερόντων του στις διαιτησίες, με ενεργές υποθέσεις να συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, 189,9 εκατ. λεκ καταβλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για νομικές υπηρεσίες και δικαστικά έξοδα και 113 εκατ. λεκ από το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας για δαπάνες σχετιζόμενες με διεθνείς διαιτητικές αποφάσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου