Κάλεσμα της Τράπεζας της Αλβανίας προς την κυβέρνηση για απαγόρευση χρήσης του ευρώ στις εγχώριες συναλλαγές

Κάλεσμα της Τράπεζας της Αλβανίας προς την κυβέρνηση για απαγόρευση χρήσης του ευρώ στις εγχώριες συναλλαγές

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας, Γκέντ Σέικο, εξέφρασε ανησυχίες στο Αλβανικό Κοινοβούλιο σχετικά με την αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αλβανικού λεκ. Επισήμανε ότι η αγορά συναλλάγματος είναι απρόβλεπτη και μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική υποτίμηση του λεκ, προκαλώντας αύξηση των τιμών των ξένων νομισμάτων. Σημείωσε ότι η διατήρηση σταθερότητας είναι δύσκολη αν συνεχιστούν οι αυξημένες ροές συναλλάγματος στη χώρα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε επίσης για πιθανά σενάρια υποτίμησης του λεκ.

Ο Σέικο αναφέρθηκε στα έσοδα της Αλβανίας για το περασμένο έτος, που ανήλθαν σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αναγνώρισε την ύπαρξη άτυπων χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή, τα οποία επηρεάζουν την οικονομία.

Πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης του ευρώ στις εγχώριες συναλλαγές και την προώθηση του λεκ ως το μόνο νόμισμα στις μεγάλες αγοραπωλησίες, αναφέροντας ότι η αλβανική οικονομία είναι υπερβολικά εξαρτημένη από το ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2022, το ευρώ έχει υποτιμηθεί πάνω από 20% έναντι του λεκ, προκαλώντας ζημίες εκατομμυρίων ευρώ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ο Σέικο επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα της Αλβανίας έχει παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για να διατηρήσει την ισορροπία και να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό, αν και δεν διευκρίνισε αν αυτές οι παρεμβάσεις αποσκοπούσαν στη σταθερότητα της αγοράς ή στην υποστήριξη συγκεκριμένων ομάδων συμφερόντων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου