Αλβανία: 122 MW ηλιακής ενέργειας με 4 νέες άδειες το 2024

Αλβανία: 122 MW ηλιακής ενέργειας με 4 νέες άδειες το 2024

Το έτος 2024 έχει σημειώσει σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τις άδειες για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και την εγκατάσταση νέων ηλιακών πάρκων στην Αλβανία. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας, μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί τέσσερις εταιρείες με συνολική ισχύ έργων 122 MW.

Αυτή η τάση ακολουθεί την αυξητική πορεία των τελευταίων δύο ετών, κατά τα οποία υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των εταιρειών που έλαβαν άδεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. Το 2023 χορηγήθηκαν εννέα άδειες με συνολική ισχύ 102 MW, ενώ το 2022 αδειοδοτήθηκαν δεκαπέντε εταιρείες για έργα εκτιμώμενης εγκατεστημένης ισχύος 227 MW. Η άνοδος αυτή σημειώθηκε μετά από μια τριετία (2019-2021) κατά την οποία δεν χορηγήθηκαν νέες άδειες. Οι πρώτες άδειες για παραγωγή ηλιακής ενέργειας δόθηκαν το 2018, και μέχρι σήμερα υπάρχουν σαράντα εταιρείες με τέτοιες άδειες.

Η χορήγηση αυτών των αδειών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Αλβανίας, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την υδάτινη ενέργεια. Επί του παρόντος, οι ηλιακές μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 193 MW. Η σημαντική αύξηση αυτής της ισχύος σημειώθηκε φέτος με την έναρξη της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου Καραβαστά, που έχει εγκατεστημένη ισχύ 140 MW.

Η ανάπτυξη των ηλιακών πάρκων στην Αλβανία όχι μόνο μειώνει την εξάρτηση από την υδάτινη ενέργεια αλλά και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο ενισχύει επίσης την οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προσελκύοντας επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

...

Αλβανία: Το φωτοβολταϊκό πάρκο Καραβαστά παρήγαγε 45 εκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας το πρώτο τρίμηνο

Το ηλιακό εργοστάσιο Καραβαστά, το μεγαλύτερο στην Αλβανία, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, το Ka...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου