Πλήγμα για τους Αλβανούς αγρότες η αυξανόμενη εισαγωγή τροφίμων

Πλήγμα για τους Αλβανούς αγρότες η αυξανόμενη εισαγωγή τροφίμων

Παρά τις θετικές εξελίξεις στον τουρισμό, η αγροτική παραγωγή στην Αλβανία δεν παρουσιάζει ανάλογη αύξηση. Αντιθέτως, οι πρόσθετες ανάγκες σίτισης των τουριστών καλύπτονται κυρίως μέσω εισαγωγών τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούνιο, κατά την περίοδο της αυξημένης αγροτικής παραγωγής, οι εισαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 18,4%, ενώ συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι εισαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 20%.

Από τις 23 ομάδες εισαγωγών τροφίμων, οι εισαγωγές ψαριών αυξήθηκαν κατά 24% τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημείωσαν ανάπτυξη 19%, ενώ τα δημητριακά είχαν αύξηση 53%, κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης για προϊόντα ζύμης από τους τουρίστες. Τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής αυξήθηκαν κατά 138%, και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα παρουσίασαν διψήφια αύξηση.

Η Αλβανία, αν και σημαντικός παραγωγός θερμοκηπιακών χόρτων, κατέγραψε αύξηση 43% στις εισαγωγές χόρτων σε διάστημα 6 μηνών, ενώ οι εισαγωγές φρούτων αυξήθηκαν κατά 31%.

Οι τουρίστες συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της τοπικής κατανάλωσης και του λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, τα οφέλη για την αλβανική οικονομία θα ήταν μεγαλύτερα αν η αυξημένη ζήτηση ικανοποιούνταν από την τοπική παραγωγή.

Παρά την αύξηση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, η συνολική αγροτική παραγωγή μειώνεται. Η παραγωγή λαχανικών συγκεντρώνεται κυρίως σε θερμοκήπια για εξαγωγή, ενώ τα μικρά αγροτεμάχια που προμήθευαν παλαιότερα τις τοπικές αγορές έχουν χρεοκοπήσει. Η γήρανση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και η μείωση των βοοειδών επιδεινώνουν την κατάσταση, οδηγώντας σε αυξημένες εισαγωγές νωπών προϊόντων και γαλακτοκομικών.

Οι αγρότες, που κάποτε παρήγαγαν γαλακτοκομικά και λαχανικά για ιδιοκατανάλωση, έχουν πλέον μετατραπεί σε καταναλωτές της αγοράς, συμβάλλοντας στην αύξηση των εισαγωγών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου