Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διέλευσης συνόρων από το SPAK και αμερικανική ομάδα κρούσης

Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διέλευσης συνόρων από το SPAK και αμερικανική ομάδα κρούσης

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Διεύθυνσης Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και την Ομάδα Κρούσης «Joint Shield» της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είχε στόχο την αντιμετώπιση μιας εγκληματικής ομάδας που διευκόλυνε την παράνομη διέλευση συνόρων στην Αλβανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης το 2023, λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας εναντίον πέντε ατόμων, εκ των οποίων ο οργανωτής συνελήφθη και τέθηκε στη φυλακή, ενώ δύο συνεργοί και δύο υπάλληλοι του τελωνείου τέθηκαν σε κατ' οίκον κράτηση για κατάχρηση καθήκοντος.

Στα σπίτια των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε διάφορα νομίσματα, κινητά τηλέφωνα, οχήματα, φυσίγγια, USB, σημειωματάρια, μητρώα εισόδου-εξόδου, ταξιδιωτικά εισιτήρια, εντολές πληρωμής και τραπεζικές εντολές. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι η εγκληματική ομάδα χρησιμοποιούσε πλαστά έγγραφα και δεν κατέγραφε τις μετακινήσεις στο σύστημα TIMS, επιτρέποντας έτσι την παράνομη μεταφορά Αλβανών πολιτών με προορισμούς τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις οδήγησαν στη σύλληψη του Λ. Μ., 56 ετών, για διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως η συνδρομή για παράνομη διέλευση συνόρων, η πλαστογραφία εγγράφων και η άσκηση παράνομης επιρροής σε δημόσιους λειτουργούς. Επίσης, οι Ε. Μ., 24 ετών, και Γ. Γ., 49 ετών, συνελήφθησαν για συνεργασία στην υποβοήθηση παράνομης διέλευσης συνόρων. Οι T. M., 55 ετών, και B. C., 58 ετών, υπάλληλοι του τελωνείου, κατηγορήθηκαν για κατάχρηση καθήκοντος.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στα σπίτια των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

- 8125 ευρώ

- 625.000 ALL (αλβανικά λεκ)

- 3060 δολάρια ΗΠΑ

- 240 δολάρια Καναδά

- 17 κινητά τηλέφωνα

- 3 οχήματα

- 1 USB

- 21 φυσίγγια

- Σημειωματάρια

- Μητρώα εισόδου-εξόδου

- Ταξιδιωτικά εισιτήρια

- Εντολές πληρωμής

- Τραπεζικές εντολές

Το Ειδικό Πρωτοδικείο Κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος εξέδωσε τις αποφάσεις για τα μέτρα ασφαλείας, καθώς οι έρευνες επιβεβαίωσαν τη συνεργασία των εμπλεκομένων στη διάπραξη των παράνομων ενεργειών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου