Η προσφορά λεκ σε ρευστό, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα δύο τελευταία χρόνια

Η προσφορά λεκ σε ρευστό, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα δύο τελευταία χρόνια

Η αύξηση του δανεισμού και οι παρεμβάσεις της Τράπεζας της Αλβανίας για την ενίσχυση του τοπικού νομίσματος οδήγησαν σε αύξηση της νομισματικής προσφοράς του λεκ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι στα τέλη Μαΐου η ετήσια αύξηση του νομισματικού μεγέθους Μ2 έφτασε το 5,7%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2022. Το Μ2 περιλαμβάνει χρήματα εκτός τραπεζών και τραπεζικές καταθέσεις σε λεκ.

Από το 2022, η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αλβανίας έχει στραφεί προς τη συγκράτηση της προσφοράς χρήματος, μετά από χρόνια μείωσης των επιτοκίων. Η δημοσιονομική πολιτική της χώρας, με περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, συνέβαλε επίσης στη μείωση της προσφοράς χρήματος, υποστηρίζοντας την ενίσχυση του λεκ έναντι άλλων νομισμάτων, κυρίως του ευρώ.

Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε επιτάχυνση της προσφοράς χρήματος σε λεκ, κυρίως λόγω της αύξησης των δανείων σε τοπικό νόμισμα. Στα τέλη Μαΐου, το δανειακό χαρτοφυλάκιο έφτασε τα 783 δισ. λεκ, με ετήσια αύξηση 10%, ενώ τα δάνεια σε λεκ αυξήθηκαν κατά 20,5%.

Παρά τη διατήρηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής με ελαφρά αύξηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος, η προσφορά λεκ αυξήθηκε λόγω των πράξεων αγοράς συναλλάγματος από την Τράπεζα της Αλβανίας, με στόχο τη σταθεροποίηση της ισοτιμίας ευρώ-λεκ. Αν και τα ποσά των αγορών συναλλάγματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, εκτιμάται ότι ήταν σημαντικά, αποτρέποντας την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ κάτω από τα 100 λεκ τον Μάιο. Αυτές οι αγορές ξένου συναλλάγματος ενίσχυσαν την ανάπτυξη του νομισματικού συνόλου Μ2 τον Μάιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου