Δάνειο ύψους 6 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την πράσινη τεχνολογία στην Αλβανία

Δάνειο ύψους 6 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την πράσινη τεχνολογία στην Αλβανία

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Αλβανία μπορούν πλέον να επωφεληθούν από δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους στην πράσινη τεχνολογία, χάρη σε μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Συγκεκριμένα, η EBRD ενέκρινε ακάλυπτο δάνειο ύψους έως 6 εκατ. ευρώ για την ProCredit Albania στο πλαίσιο του Προγράμματος Βιώσιμης Αναζωογόνησης των ΜΜΕ.

Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τουλάχιστον το 70% του δανείου θα διατεθεί σε επιλέξιμες πράσινες τεχνολογίες (GET - Green Economy Transition), ενισχύοντας έτσι την προώθηση μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης οικονομίας με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και ανθεκτική στο κλίμα.

Η ProCredit Albania, θυγατρική της ProCredit Holding, αποτελεί βασικό παίκτη στον τομέα του δανεισμού ΜΜΕ, της πράσινης χρηματοδότησης και της ψηφιοποίησης στην Αλβανία, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 2,3% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023.

Το έργο έχει κατηγοριοποιηθεί ως FI (Financial Intermediary) σύμφωνα με την Περιβαλλοντική και Κοινωνική Πολιτική της EBRD. Αυτό απαιτεί από την ProCredit Albania να συμμορφώνεται με συγκεκριμένες απαιτήσεις απόδοσης και να υποβάλλει ετήσιες εκθέσεις στην EBRD.

Η τεχνική συνεργασία και η χρηματοδότηση επιχορηγήσεων θα υποστηρίξουν την υλοποίηση, την εμπορία και την παρακολούθηση του Προγράμματος, διασφαλίζοντας ότι οι επενδύσεις πληρούν τα απαραίτητα τεχνικά πρότυπα. Οι πηγές χρηματοδότησης περιλαμβάνουν το Ειδικό Ταμείο Μετόχων της EBRD, τη Δανία, τη SECO, τη Νορβηγία, το Λουξεμβούργο και τις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου