Η Αλβανία υπέγραψε τη συμφωνία των 136 εκατ. ευρώ για σιδηροδρομική γραμμή - Η μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει δώσει ποτέ η ΕΕ

Η Αλβανία υπέγραψε τη συμφωνία των 136 εκατ. ευρώ για σιδηροδρομική γραμμή - Η μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει δώσει ποτέ η ΕΕ

Μια σημαντική συμφωνία παροχής επιχορήγησης ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Vorë-Hani i Hoti υπογράφηκε σήμερα στα Τίρανα. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών Ervin Mete, τον Πρέσβη της ΕΕ Silvio Gonzato και την επικεφαλής της EBRD στην Αλβανία, Ekatarina Solovova.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (WBIF) και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επιχορήγηση της ΕΕ στην Αλβανία μέχρι σήμερα. Το συνολικό επενδυτικό έργο, αξίας 373 εκατ. ευρώ, θα συγχρηματοδοτηθεί με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (100 εκατ. ευρώ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (99 εκατ. ευρώ).

Η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων στις αρχές του έτους και η σημερινή υπογραφή της επιχορήγησης της ΕΕ ολοκληρώνουν την οικονομική δομή του έργου, σηματοδοτώντας την έναρξη της υλοποίησής του. Η επένδυση θα επιτρέψει την ηλεκτροδότηση περισσότερων από 120 χιλιομέτρων σιδηροδρομικών γραμμών και την ανακαίνιση 12 σιδηροδρομικών σταθμών, περιλαμβάνοντας νέα συστήματα σηματοδότησης και βελτιώσεις ασφάλειας, με ταχύτητες λειτουργίας έως και 100 km/h.

Αυτή η επένδυση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την επέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα ενισχύσει την πρόσβαση στην αγορά και θα αυξήσει σημαντικά τη διεθνή εμπορευματική και επιβατική κίνηση προς τα λιμάνια, τους τερματικούς σταθμούς, τις πρωτεύουσες και τα αεροδρόμια. Η σύνδεση ανθρώπων είναι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας και αυτή η επένδυση θα επανασυνδέσει τους Αλβανούς με την υπόλοιπη περιοχή και την Ευρώπη μέσω του σιδηροδρόμου.

Η ανακαινισμένη γραμμή θα προωθήσει τα εγχώρια ταξίδια και τον διεθνή τουρισμό, υποστηρίζοντας παράλληλα τη συνολική κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας. Επιπλέον, θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταφορών εμπορευμάτων και επιβατών, χάρη στην ηλεκτροδότηση της γραμμής, υποστηρίζοντας την πράσινη μετάβαση της χώρας.

Η EBRD, ως ο κορυφαίος διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός στο έργο, υποστηρίζει έργα που προωθούν την περιφερειακή συνδεσιμότητα και φέρνουν τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην ΕΕ. Η Ekatarina Solovova δήλωσε πως η επένδυση σε πράσινες υποδομές ανοίγει το δρόμο για οικονομική ανάπτυξη και ένα πιο βιώσιμο μέλλον, επισημαίνοντας τη δέσμευση της EBRD και της ΕΕ να ενισχύσουν τους περιφερειακούς δεσμούς και να προωθήσουν την αειφορία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 2

Η Ελλάδα έχει την οικογένεια των διοδίων...
Δεν είναι Ευρώπη να έχει σιδηροδρόμους...

Η Ελλάδα έχει την οικογένεια των διοδίων... Δεν είναι Ευρώπη να έχει σιδηροδρόμους...
Κωστας 27/07/2024 15:37

Ελληνικά χρήματα στην Αλβανία; Δηλαδή ;;; Με τον μπελερη φυλακή ;

Ελληνικά χρήματα στην Αλβανία; Δηλαδή ;;; Με τον μπελερη φυλακή ;

Προσθήκη σχολίου