Ο τουρισμός στην Αλβανία απειλείται από την αύξηση των τιμών - Ποιοι οι λόγοι της αδικαιολόγητης ακρίβειας;

Ο τουρισμός στην Αλβανία απειλείται από την αύξηση των τιμών - Ποιοι οι λόγοι της αδικαιολόγητης ακρίβειας;

Η συζήτηση για τις αλβανικές παραλίες έχει πλέον στραφεί στις ανησυχίες για τις καταχρηστικές αυξήσεις τιμών, οι οποίες απειλούν να βλάψουν τον τουρισμό της χώρας. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικές αρχές έχουν αποδεχθεί ότι η αύξηση των τιμών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Οι τουριστικοί φορείς προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους πίσω από αυτή την τάση.

Ο Έντι Ράμα ζήτησε από τους δημάρχους Αυλώνας και Αγίων Σαράντα να συναντηθούν με τουριστικούς φορείς και να τους εξηγήσουν ότι η καταχρηστική αύξηση των τιμών είναι «άδικη και στρατηγική αυτοκτονία για αυτούς». Οι τοπικές αρχές και οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει οδηγήσει σε μια σταδιακή μείωση των τιμών.

Ο δήμαρχος Αυλώνας, Ermal Dredha, δήλωσε ότι έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει την καταχρηστική αύξηση των τιμών. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι τιμές έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν «κάποιες επιχειρηματικές δομές που κάνουν κατάχρηση». Αναφέρεται ότι η αύξηση της τιμής των ομπρελών από 800 σε 1000 λεκ δεν θεωρείται υπερβολική, ενώ σε άλλες περιοχές οι τιμές μπορεί να φτάνουν τα 2500 λεκ.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι οι υψηλές τιμές για τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος για μια θέση στάθμευσης το μισό από αυτό που πληρώνει για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, έχει συσταθεί ειδική ομάδα που θα καταγράφει όλες τις περιπτώσεις και θα λαμβάνει μέτρα.

Ο Βασίλ Μπεντίνι, επικεφαλής των τουριστικών εταιρειών στην Αυλώνα, επιβεβαίωσε ότι έχουν συμφωνηθεί αναθεωρήσεις των τιμών μετά τις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών παρατηρήθηκε κυρίως στις νότιες περιοχές Δρυμάδες και Παλάσα και όχι στην πόλη της Αυλώνας.

Ο Altin Sholla, ειδικός στον τουρισμό, τονίζει ότι η κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς πρέπει να ακολουθήσουν συμβουλευτικές πολιτικές με ειδικούς για να αποτραπούν μελλοντικά προβλήματα όπως η φετινή αύξηση των τιμών. Προσθέτει ότι πρέπει να γίνει ανάλυση των αναγκών και των προσδοκιών των τουριστών, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία και να αποτραπούν καταχρηστικές τάσεις στις τιμές.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας αναμένει περίπου 14 εκατομμύρια τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα φέτος, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν αύξηση του αριθμού των τουριστών κατά 34% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές είναι κρίσιμη για την διατήρηση αυτής της αυξητικής τάσης και την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

Πρώτον, η πτώση της αξίας του ευρώ έναντι του λεκ έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η πτώση του ευρώ από 120 λεκ το 2022 σε 92 λεκ το 2023 ώθησε πολλές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με το 90% των εσόδων σε ευρώ και τα έξοδα σε λεκ, οι επιχειρήσεις βρέθηκαν σε οικονομική ανισορροπία, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών.

Δεύτερον, ορισμένοι επιχειρηματίες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την υψηλή τουριστική ζήτηση για να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη μέσα σε μία σεζόν. Αυτή η στρατηγική οδήγησε σε καταχρηστικές αυξήσεις τιμών, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου