Αλβανία: Πτώση κατά 33,6% στα κέρδη των δημοσίων εταιρειών ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του έτους

Αλβανία: Πτώση κατά 33,6% στα κέρδη των δημοσίων εταιρειών ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του έτους

Οι δημόσιες εταιρείες ενέργειας της Αλβανίας, OSHE, KESH και OST, κατέγραψαν συνολικά κέρδη ύψους 5,4 δισ. λεκ (54 εκατ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Παρά το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 33,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπου οι εταιρείες είχαν σημειώσει κέρδη ύψους 8,1 δισ. λεκ.

Τα συνολικά έσοδα των τριών εταιρειών ανήλθαν σε 28,4 δισ. λεκ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, παρουσιάζοντας ετήσια μείωση 11,6%. Αντίθετα, οι δαπάνες των εταιρειών μειώθηκαν κατά 4,1% και ανήλθαν στα 23 δισ. λεκ.

Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (KESH) είχε το μεγαλύτερο κέρδος, καταγράφοντας 3 δισ. λεκ. Ωστόσο, αυτό το ποσό είναι 53% χαμηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας, η οποία οδήγησε σε μειωμένα έσοδα από τις πωλήσεις.

Αντίθετα, η Διαχειριστική Εταιρεία Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (OSHE) παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση στα κέρδη της, τα οποία διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 1,7 δισ. λεκ (17 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας άνοδο 107% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η OSHE αγόρασε ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές, ενώ συνέχισε να τη διαθέτει στους καταναλωτές με τις ίδιες τιμές.

Η εταιρεία OST σημείωσε κέρδη ύψους 590 εκατ. λεκ (5,9 εκατ. ευρώ) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας μείωση 29,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, οι δημόσιες εταιρείες ενέργειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους, τα οποία αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Οι συνολικές υποχρεώσεις της KESH έφτασαν τα 79 δισ. λεκ, αντιπροσωπεύοντας το 81% του συνολικού της κεφαλαίου. Αντίστοιχα, οι υποχρεώσεις της OST ανήλθαν στα 41 δισ. λεκ, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις υποχρεώσεις της OSHE.

Επιπλέον, η OSHE αντιμετωπίζει δισεκατομμύρια μη εισπραχθέντων οφειλών, κυρίως από δημόσιους φορείς, με τις οφειλές των εταιρειών ύδρευσης να φτάνουν τα 30,7 δισ. λεκ μέχρι τον Μάιο του 2024. Από αυτά, τα 16 δισ. λεκ αφορούν απλήρωτους λογαριασμούς και τα υπόλοιπα 15 δισ. λεκ είναι τοκοχρεολύσια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου