Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Αλβανία παραμένει η χαμηλότερη στην περιοχή

Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Αλβανία παραμένει η χαμηλότερη στην περιοχή

Η Τράπεζα της Αλβανίας ανέφερε ότι η παραγωγικότητα της εργασίας σημείωσε βελτίωση το πρώτο τρίμηνο του έτους, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Παρά την πρόοδο αυτή, η Αλβανία συνεχίζει να έχει από τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας στην Ευρώπη και την περιοχή.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας στην Αλβανία υπολογίστηκε σε 16,5 διεθνή δολάρια το 2023, αυξημένο κατά 5,8% σε σχέση με το 2022. Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερο σε σύγκριση με γειτονικές χώρες όπως η Σερβία (20,6 δολάρια), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (21,5 δολάρια), τα Σκόπια (22,7 δολάρια) και το Μαυροβούνιο (25,8 δολάρια).

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα περιλαμβάνουν τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Η χαμηλή παραγωγικότητα στην Αλβανία αποδίδεται σε χαμηλά επίπεδα επενδύσεων σε τεχνολογία και υποδομές καθώς και σε ελλείψεις στις δεξιότητες των εργαζομένων.

Επιπλέον, το χαμηλό κόστος εργασίας και η παρατυπία στην αγορά εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν περιορίσει τα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας. Οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει ελάχιστα σε τεχνολογικό εξοπλισμό, λόγω των χαμηλών μισθών, γεγονός που εμποδίζει την αύξηση της παραγωγής χωρίς αντίστοιχη αύξηση του κόστους εργασίας.

Παράλληλα, η αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που ζητούν οι εργοδότες και αυτών που διαθέτει το εργατικό δυναμικό, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, εντείνει το πρόβλημα. Οι εργοδότες αναγκάζονται συχνά να εκπαιδεύουν οι ίδιοι τους υπαλλήλους, κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής και μειώνει την παραγωγικότητα.

Η αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί κλειδί για την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου, αλλά η ταχεία άνοδος των μισθών, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, αυξάνει την πίεση για βελτίωση της αποδοτικότητας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου