Αλβανία: Αύξηση κατά 72,4% των δανείων σε λεκ το πρώτο εξάμηνο του έτους

Αλβανία: Αύξηση κατά 72,4% των δανείων σε λεκ το πρώτο εξάμηνο του έτους

Η υποτίμηση του ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους έναντι του λεκ στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος έχει ωθήσει τους ιδιώτες να προτιμούν τα δάνεια σε τοπικό νόμισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η στροφή από τα δάνεια σε ευρώ προς τα δάνεια σε λεκ, που παρατηρήθηκε το 2023, έχει μειωθεί σημαντικά.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το ποσοστό των δανείων που χορηγήθηκαν σε λεκ αυξήθηκε στο 72,4%, από 70% το 2023, ενώ τα δάνεια σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν στο 27,6%, από 30%.

Από την εφαρμογή των μακροπροληπτικών μέτρων το 2018, που στόχευαν στην ενίσχυση του δανεισμού σε νόμισμα που ταιριάζει με τα εισοδήματα των δανειοληπτών, το μερίδιο των δανείων σε λεκ έχει αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Το χαρτοφυλάκιο δανείων για ιδιώτες έχει παρουσιάσει σταθερή ανάπτυξη, αντικατοπτρίζοντας την αυξημένη ζήτηση για χρηματοδότηση και τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες που προσφέρουν οι τράπεζες.

Η Τράπεζα της Αλβανίας σημειώνει ότι παρόμοιες τάσεις έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής. Η τραπεζική χρηματοδότηση προς ιδιώτες συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμούς 14,7% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυξημένη κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δανείων σε λεκ, που σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 22%, αντισταθμίζοντας τη μείωση των δανείων σε ξένο νόμισμα κατά 1%. Η συνέχιση της ανοδικής τάσης του λεκ έναντι του ευρώ και οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες για τα δάνεια σε τοπικό νόμισμα έχουν ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη μετατόπιση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου