TAP: Αναβάλλεται η προθεσμία για τους τίτλους ιδιοκτησίας στην Αλβανία έως το 2026

TAP: Αναβάλλεται η προθεσμία για τους τίτλους ιδιοκτησίας στην Αλβανία έως το 2026

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην Αλβανία αποφάσισε να αναβάλει για την 1η Ιουλίου 2026 την προθεσμία εκπλήρωσης της προϋπόθεσης που είχε επιβληθεί στον αγωγό φυσικού αερίου TAP σχετικά με την υποβολή των τίτλων ιδιοκτησίας. Αυτή η προϋπόθεση αποτελεί μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης του TAP για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Αλβανία και είχε αρχικά τεθεί με προθεσμία την 1η Ιουλίου 2024.

Η εταιρεία TAP, με επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή τον Ιούλιο του 2024, ανέφερε ότι έχει προχωρήσει σε μέρος της διαδικασίας καταχώρησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και δουλείας για τις εγκαταστάσεις του αγωγού, όπως o διάδρομος του αγωγού, οι σταθμοί συμπίεσης, οι σταθμοί μέτρησης και οι σταθμοί αποφρακτικών βαλβίδων. Ωστόσο, η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι την καθoρισμένη προθεσμία.

Η εταιρεία εξήγησε ότι, σύμφωνα με τον νόμο περί απαλλοτριώσεων και τη σχετική συμφωνία που κυρώθηκε με τον νόμο αρ. 116/2013, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που αποκτήθηκαν μέσω της απαλλοτρίωσης καταχωρούνται προσωρινά στο όνομα του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας. Βάσει της συμφωνίας, αυτά τα δικαιώματα πρέπει στη συνέχεια να μεταβιβαστούν στον TAP, διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με την έκδοση σχετικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία TAP υπέβαλε επίσημο αίτημα προς το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Κτηματολόγιο τον Ιούνιο του 2024, ζητώντας τη συνεργασία τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Επιπλέον, η εταιρεία ενημέρωσε ότι οι αλλαγές στη διαδικασία κτηματογράφησης, οι οποίες πλέον γίνονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Albania, έχουν προκαλέσει πρόσθετες καθυστερήσεις.

Λόγω αυτών των καθυστερήσεων, η εταιρεία ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή την αναβολή της προθεσμίας κατά δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι η έκδοση των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων βρίσκεται εκτός του άμεσου ελέγχου της. Η Αρχή αποδέχθηκε το αίτημα, δίνοντας παράταση στην εκπλήρωση της προϋπόθεσης έως τον Ιούλιο του 2026. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να συνεχίσει την παρακολούθηση της διαδικασίας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την τελική ολοκλήρωση των διαδικασιών καταχώρησης των ακινήτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου