Σύμβαση της Βασιλείας: Το σκάνδαλο των τοξικών αποβλήτων στην Αλβανία είναι η κορυφή του παγόβουνου

Σύμβαση της Βασιλείας: Το σκάνδαλο των τοξικών αποβλήτων στην Αλβανία είναι η κορυφή του παγόβουνου

Το ζήτημα της εξαγωγής βιομηχανικών αποβλήτων από το λιμάνι του Δυρραχίου, που πιθανολογείται ότι περιέχουν τοξικές ουσίες, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία. Σε αυτό το πλαίσιo, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλή έρευνα από την εισαγγελία του Δυρραχίου στην Αλβανία και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο 100 κοντέινερ που έχουν κατασχεθεί στη Σιγκαπούρη, προερχόμενα από το λιμάνι του Δυρραχίου.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός "Σύμβαση της Βασιλείας" (BAN) κατηγορεί ότι το λιμάνι του Δυρραχίου έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για την εξαγωγή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων από την Αλβανία και άλλες χώρες της Ευρώπης προς ασιατικούς προορισμούς. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ένα υλικό που παράγεται από μεταλλουργικές βιομηχανίες, γνωστό ως "EAF", το οποίο πιστεύεται ότι εξάγεται τακτικά από το λιμάνι.

Ο εκπρόσωπος της BAN, Jim Puckett, επισημαίνει ότι οι πληροφορίες προήλθαν από έναν μάρτυρα που κατήγγειλε τη μεταφορά τοξικών αποβλήτων στο λιμάνι του Δυρραχίου. Μετά την παραλαβή αυτών των πληροφοριών, η BAN διεξήγαγε έρευνες και επιβεβαίωσε ότι εξαγωγές αυτού του είδους πραγματοποιούνται κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες.

Τα απόβλητα προέρχονται από την εταιρεία "Sokolaj", που τα αγοράζει από την μεταλλουργική βιομηχανία "Kurum" στην Ελμπασάν, ωστόσo η "Kurum" αρνείται ότι έχει εξαγάγει επικίνδυνα απόβλητα.

Η BAN υποψιάζεται ότι το υλικό δεν προέρχεται μόνο από την "Kurum", καθώς η παραγωγή της δεν επαρκεί για τις ποσότητες που έχουν αναφερθεί. Πιστεύουν ότι τα απόβλητα μπορεί να προέρχονται και από άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς είναι γνωστό ότι oι μεταλλουργικές βιομηχανίες δημιουργούν τέτοιου είδους απόβλητα τα οποία είναι δαπανηρό να διαχειριστούν σωστά.

Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης τον έλεγχο κοντέινερ που στάλθηκαν στην Κίνα και μπλοκαρίστηκαν λόγω υψηλών επιπέδων τοξικών μετάλλων. Οι αλβανικές αρχές, σε συνεργασία με την OLAF, έχουν ξεκινήσει έρευνες, ενώ οι αναλύσεις αναμένεται να καθορίσουν την ακριβή φύση των αποβλήτων.

...

Η Kurum κλείνει το εργοστάσιο χαλυβουργίας στο Ελμπασάν μετά το σκάνδαλο των 800 τόνων τοξικών αποβλήτων

Η τουρκική εταιρεία «Kurum International» ανέστειλε τη δραστηριότητά της στα εργοστάσια χαλυβουργίας και επεξεργασίας σιδήρου στο Ελμπασάν, επικαλούμενη εργασίες επισκευής. Η διακοπή αυτή, που ξεκίνησ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου