Υπό διερεύνηση για διαφθορά Ρουμάνος κατάσκοπος, εξωτερικός σύμβουλος του Έντι Ράμα

Υπό διερεύνηση για διαφθορά Ρουμάνος κατάσκοπος, εξωτερικός σύμβουλος του Έντι Ράμα

Ένας από τους εξωτερικούς συμβούλους του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο πρώην πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της μυστικής υπηρεσίας της Ρουμανίας, Φλόριαν Κολντέα, ερευνάται από την Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Ρουμανία για διαφθορά.

Ο Coldea τέθηκε υπό έρευνα στις 24 Μαΐου και κατηγορείται ότι μαζί με άλλα 2 άτομα ζήτησαν από έναν επιχειρηματία 700.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, υποσχόμενοι ότι θα επηρέαζαν δικαστές για να εκδώσουν ευνοϊκές αποφάσεις σε ποινική υπόθεση. Οι εισαγγελείς στη Ρουμανία δεν έχουν ταυτοποιήσει τον Coldea, αλλά τα μέσα ενημέρωσης τον αναγνώρισαν ως κατηγορούμενο. Του απαγορεύτηκε να φύγει από τη Ρουμανία, ενώ από τα 700.000 ευρώ είχαν μεταφερθεί μόνο τα 100.000.

Το Πρακτορείο Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφοριών της αλβανικής κυβέρνησης (MIA) υπερασπίστηκε τον Coldea και επιτέθηκε στον κατήγορο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού που καταδικάστηκε για διαφθορά στη Ρουμανία. Στην απάντηση του MIA, αναφέρεται ότι ο καταγγέλλων έχει ανοιχτή υπόθεση για διαφθορά.

Η απάντηση του MIA δεν διευκρινίζει πότε ο Coldea ξεκίνησε να εργάζεται για τον Ράμα, ούτε εάν συνεχίζει να έχει αυτή τη θέση. Ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, κατηγόρησε τον Ράμα για ύποπτους δεσμούς με τον Coldea και τους αποκάλεσε «το Ρουμάνο ΜακΓκόνιγκαλ», αναφερόμενος στον πρώην πράκτορα του FBI που κατηγορήθηκε ότι πήρε χρήματα από την αλβανική κυβέρνηση του Ράμα για να ασκήσει πίεση κατά της αντιπολίτευσης. Ο Μπερίσα επίσης ανέφερε ότι η Coldea είχε δεσμούς με μεξικανικές μαφικές φυλές.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Ρουμανία δημοσίευσαν φωτογραφίες του Coldea με τον Dorian Ducka, άλλον σύμβουλο του Rama. Ο Ducka, πρώην υφυπουργός της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε και στην έρευνα του FBI για την υπόθεση του πρώην πράκτορα Charles McGonigal. Στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες για διασυνδέσεις της Coldea με καρτέλ ναρκωτικών.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ρουμανίας Marcel Ciolacu εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Coldea, μετά τη θητεία της στη ρουμανική υπηρεσία πληροφοριών, εργάστηκε ως σύμβουλος σε τρίτο μέρος. Ο Ciolacu υποσχέθηκε νομικές αλλαγές για να αποτρέψει παρόμοιες καταστάσεις. Από την πλευρά της, η MIA επαίνεσε τον Coldea για την προσφορά του στις υπηρεσίες πληροφοριών.

...

Ο Έντι Ράμα πληρώνει 7 χιλιάδες ευρώ τον μήνα Ρουμάνο κατάσκοπο για... συμβουλές

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Liviu Alexa, ο Ράμα φέρεται να πληρώνει 7.000 ευρώ μηνιαίως στον Coldea, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρουμανίας, για συμβουλές. Η σύνδεση του Coldea με τον...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου