Στο SPAK κλήθηκε ο Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αλβανίας

Στο SPAK κλήθηκε ο Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αλβανίας

Ο Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αλβανία, Αρμπιάν Μαζνίκου, παρουσιάστηκε στο SPAK, το ειδικό σώμα κατά της διαφθοράς στην Αλβανία. Έφτασε μόνος του στις εγκαταστάσεις της Ειδικής Εισαγγελίας σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Μαζνίκου ανταποκρίθηκε στην κλήση του εισαγγελέα Κλόντιαν Μπράχο για να δώσει καταθέσεις σχετικά με τον φάκελο 5D, με την ιδιότητα του ατόμου που έχει γνώση επί του θέματος.

Το σκάνδαλο 5D

Σύμφωνα με έρευνες του ειδικού εισαγγελέα Κλόντιαν Μπράχο, η εταιρεία "5D Konstruksion" φέρεται να εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, με υπόπτους ιδιοκτήτες υψηλόβαθμα στελέχη του δήμου Τιράνων. Η εταιρεία φέρεται να κέρδισε διαγωνισμούς ύψους 6 δισεκατομμυρίων και 76,3 εκατομμυρίων λεκ (737 χιλιάδες ευρώ περίπου) από τον προϋπολογισμό του δήμου.

43 τραπεζικές συναλλαγές δείχνουν πως η "5D Konstruksion" χρηματοδοτήθηκε κατά 98% από τον δήμο Τιράνων, όπου εργάζονταν οι Mariglen Qato, Taulant Tushe και Redi Molla. Η εταιρεία φέρεται να έχει λάβει επίσης χρήματα από τον δήμο Μάτι, με δήμαρχο τον Agron Malaj.

Με τα χρήματα από διαφθορά, ο Agron Malaj φέρεται να έχει χτίσει το πολυτελές ξενοδοχείο "La Brisa" στους Δρυμάδες, καμουφλάροντας την ιδιοκτησία στο όνομα του αδελφού του Fatos Malaj.

Η "5D Konstruksion" άλλαξε τρεις φορές όνομα και κέρδισε αμερόληπτα διάφορους διαγωνισμούς σε τομείς όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, το"Tirana Parking" και η καθαριότητα.

Η εταιρεία 5D, ιδρυμένη από συνεργάτες του Βελιάι, κατηγορείται για κλοπή 30 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δημοσίων διαγωνισμών. Ο Βελιάι φέρεται να ευθύνεται άμεσα για την κλοπή.

Λόγω των κατηγοριών, ο Βελιάι κλήθηκε στο ΣΠΑΚ για να δώσει εξηγήσεις. Έχουν ήδη γίνει συλλήψεις στο σκάνδαλο 5D, ενώ ο Βελιάι αρνείται όλες τις κατηγορίες. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στην Αλβανία και θέτει ερωτήματα για το μέλλον του Βελιάι στην πολιτική.

Το σκάνδαλο 5D στην Αλβανία πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου δημόσια κατακραυγή. ΜΜΕ και τηλεοπτικά πάνελ σκιαγραφούν ένα αφήγημα συνενοχής, κατηγορώντας τους επιχειρηματίες για συνδιαλλαγή με την εταιρεία 5D. Πίσω από τις κατηγορίες, όμως, κρύβεται μια πιο σύνθετη πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις εδώ και καιρό αποτελούν εύκολο στόχο για εκβιασμούς, εξυπηρετώντας τόσο τα ΜΜΕ, όσο και διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Αντίθετα με ό,τι διαδίδεται, οι επιχειρήσεις ήταν οι πρώτες που σήκωσαν το λάβαρο της καταγγελίας, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών του δήμου Τιράνων. Ο ίδιος ο δήμαρχος Erion Veliaj, ενώ παραδέχτηκε ότι γνώριζε για φήμες διαφθοράς, αδυνατεί να ερμηνεύσει την άρνηση σύμβασης σε επιχειρηματία που είχε καταγγείλει την 5D.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου