Πώς λειτουργεί η συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών;

Πώς λειτουργεί η συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών;

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, επισκέφθηκε την Αλβανία αυτή την εβδομάδα, όπου η κυβέρνησή της σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν καταυλισμό υποδοχής για μετανάστες που πιάνονται στη θάλασσα. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μετανάστευση στην Ιταλία, η Μελόνι υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία πέρυσι για να στείλει ορισμένους αιτούντες άσυλο εκεί και να επεξεργαστεί εκεί τα αιτήματά τους για άσυλο. Η συμφωνία, αρχικά για πέντε χρόνια, προβλέπει την απόβαση 36.000 μεταναστών ετησίως στο αλβανικό λιμάνι Shengjin, περίπου 75 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Αλβανίας, των Τιράνων.

Οι περιπτώσεις τους θα αντιμετωπιστούν σε ένα κέντρο που κατασκευάζεται σε κοντινή αεροπορική βάση στο Gjader, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα. Και οι δύο εγκαταστάσεις θα έχουν ιταλικό προσωπικό και θα λειτουργούν υπό την ιταλική δικαιοδοσία. Ωστόσο, εξωτερική ασφάλεια θα παρέχεται από Αλβανούς φρουρούς.

Μόνο όσοι μετανάστες προέρχονται από χώρες που η Ιταλία θεωρεί ασφαλείς, θα μπορούν να σταλούν στην Αλβανία. Επί του παρόντος, υπάρχουν 21 τέτοιες χώρες, μεταξύ των οποίων το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Τυνησία πέρυσι, 56.588 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία από αυτές τις τέσσερις χώρες. Η Μελόνι είπε πέρυσι ότι οι έγκυες, οι ανήλικοι και άλλα ευάλωτα άτομα δεν θα σταλούν στην Αλβανία. Η ιταλική κυβέρνηση δεν έβγαλε στοιχεία. Όμως, η Corriere della Sera υπολόγισε ότι θα κοστίσει περίπου 653 εκατομμύρια ευρώ. Η Μελόνι είπε ότι οι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις ασύλου εντός 28 ημερών, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, όπου χρειάζονται μήνες.

Όσοι έχουν εγκεκριμένα αιτήματα ασύλου θα σταλούν στην Ιταλία. Η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων αναμένεται να απορριφθεί επειδή οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες θεωρούνται ασφαλείς – γεγονός που περιορίζει αυτόματα τις πιθανότητές τους για άσυλο. Όσοι έχουν απορριφθεί αιτήσεις θα σταλούν επίσης στην Ιταλία και θα τοποθετηθούν σε κέντρα κράτησης μέχρι τον επαναπατρισμό.

Οι επικριτές λένε ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ αργή, επειδή πολλές χώρες αρνούνται να δεχτούν τους δικούς τους πολίτες ή ορίζουν περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα επιστρέφονται. Πολλοί μετανάστες στους οποίους δίνονται εντολές απέλασης εξαφανίζονται από τα κέντρα και διασκορπίζονται σε όλη την Ευρώπη. Κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, αλλά οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Ιταλικές εφημερίδες εικάζουν ότι οι πρώτοι μετανάστες δεν θα φτάσουν στην Αλβανία πριν από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Ιταλοί αξιωματούχοι λένε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του συνωστισμού στα κέντρα επεξεργασίας ασύλου της Ιταλίας. Οι επικριτές λένε ότι στοχεύει να αποθαρρύνει τους μετανάστες στην Αφρική να φύγουν επειδή θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Αλβανία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι μια πλούσια χώρα. Βοηθώντας τη Meloni, η κυβέρνηση της Αλβανίας εξασφαλίζει την υποστήριξή της καθώς προσπαθεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Οι Αλβανοί είπαν ότι αυτός είναι επίσης ένας τρόπος να ευχαριστήσουν την Ιταλία, η οποία δέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς που διέφυγαν από τη φτώχεια μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1991.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου