Αλβανία: Έως και 15.000 ευρώ το άτομο λάμβανε εγκληματική οργάνωση για την παροχή διέλευσης σε δυτικές χώρες

Αλβανία: Έως και 15.000 ευρώ το άτομο λάμβανε εγκληματική οργάνωση για την παροχή διέλευσης σε δυτικές χώρες

Η Ειδική Εισαγγελία Διαφθοράς (ΣΠΑΚ) της Αλβανίας ολοκλήρωσε πρόσφατα μια επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη πολλών μελών μίας εγκληματικής οργάνωσης. Η ομάδα αυτή δρούσε με σκοπό την παράνομη μετανάστευση πολιτών σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδά, χορηγώντας τους πλαστά έγγραφα και βίζες.

Η αποκάλυψη της εγκληματικής οργάνωσης οφείλεται σε έναν μυστικό πράκτορα που διείσδυσε στις τάξεις της. Ο πράκτορας, παρουσιαζόμενος ως ενδιαφερόμενος για μετανάστευση στη Μεγάλη Βρετανία, έλαβε οδηγίες από τα μέλη της ομάδας για την παράνομη διέλευση. Ακολούθησε τις οδηγίες τους, ταξιδεύοντας στην Ισπανία με πλαστό διαβατήριο και εισιτήριο προς Δουβλίνο.

Η αστυνομία της Ισπανίας συνεργάστηκε με το ΣΠΑΚ για τη σύλληψη των μελών της ομάδας. Σκηνοθέτησαν την σύλληψη του πράκτορα στο αεροδρόμιο, πράγμα που οδήγησε στην αποκάλυψη των συνεργατών του.

Η έρευνα του ΣΠΑΚ απέδειξε ότι η ομάδα είχε διασφαλίσει την παράνομη διέλευση 44 ατόμων. Τα άτομα αυτά, εφοδιασμένα με πλαστά διαβατήρια, εμφανίζονταν ως πολίτες Ιταλίας, Αυστρίας, Σλοβενίας ή Ρουμανίας.

Σύμφωνα με το ΣΠΑΚ, ηγέτης της ομάδας ήταν ο Μπασκίμ Σούλα. Συνεργάστηκε με τον Xhelal Krasniqi και τον Fitim Rama, οι οποίοι τύπωναν πλαστά έγγραφα (διαβατήρια, ταυτότητες, τραπεζικές κάρτες) σε εργαστήριο στο Κόσοβο.

Στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν επίσης διαχειριστές ταξιδιωτικών πρακτορείων και 7 οδηγοί λεωφορείων. Οι οδηγοί μετέφεραν τους μετανάστες στην Ισπανία, η οποία αποτελούσε χώρα διέλευσης προς Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ ή Καναδά.

Για την παράνομη διέλευση, τα άτομα κατέβαλαν ποσά από 12 έως 15 χιλιάδες ευρώ. Τα χρήματα δίνονταν στους διακινητές μετά την άφιξη στον προορισμό.

Επιπλέον, εντοπίστηκε εργαστήριο παραγωγής πλαστών εγγράφων στα Τίρανα. Ηγέτης αυτής της ομάδας ήταν ο Ylli Brahimaj, ο οποίος, με τη βοήθεια δικηγόρου, καθοδηγούσε τους μετανάστες στην απόκτηση βίζας για ΗΠΑ ή Καναδά.

Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε την εμπλοκή ενός αστυνομικού, ο οποίος γνώριζε τις δραστηριότητες της ομάδας, αλλά δεν τις κατήγγειλε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου