Στον Μπερίσα δίνεται η σφραγίδα του Δημοκρατικού Κόμματος

Στον Μπερίσα δίνεται η σφραγίδα του Δημοκρατικού Κόμματος

Το όνομα, το λογότυπο και η σφραγίδα του Δημοκρατικού Κόμματος επιστράφηκαν την Τρίτη στη μεγαλύτερη αντιπολίτευση με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, αφού το Εφετείο ανέτρεψε την προσφυγή της ομάδας με επικεφαλής τον Λουλζίμ Μπάσα.

Το βούλευμα, που εκδόθηκε από τους δικαστές Άλμα Αχμέτι, Ελόνα Τόρο και Ιλίμπα Μπεζάτι, απορρίπτει την έφεση που υπέγραψε ο βουλευτής Ενκελέιδ Αλιμπέαϊ, επιβεβαιώνοντας την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστή Αγκρόν Ζούκρι.

Ο δικαστής Ζούκρι είχε αναγνωρίσει τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης του Δημοκρατικού Κόμματος που συγκλήθηκε από τον Μπερίσα, όπου ο Λουλζίμ Μπάσα αποπέμφθηκε από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και των διοικητικών οργάνων, με την ηγεσία να αναλαμβάνει η «Επιτροπή Επανίδρυσης».

Η έφεση που κατατέθηκε από τον Αλιμπέαϊ, ο οποίος ήταν προσωρινά πρόεδρος του κόμματος μετά την παραίτηση του Μπάσα, έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τον Δεκέμβριο του 2023 ανέτρεψε την απόφαση της Έφεσης και επέστρεψε την υπόθεση για επανεξέταση. Η τελευταία απόφαση της Έφεσης φέρνει κοντά στο τέλος την 3ετή νομική αντιπαράθεση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο από το 2021 είναι χωρισμένο σε δύο αντίπαλες ομάδες.

Η δικαστική διαμάχη για τη σφραγίδα και το όνομα του κόμματος οδήγησε στον διχασμό του Δημοκρατικού Κόμματος και σε δύο εκλογικές ήττες, στις μερικές εκλογές του Μαρτίου 2022 και στις εκλογές του Μαΐου 2023.

Οι εκλογικές αρχές είχαν αναγνωρίσει το δικαίωμα του Μπάσα να χρησιμοποιεί τη σφραγίδα και το λογότυπο, ενώ η ομάδα του Μπερίσα συμμετείχε σε συνασπισμό με το κόμμα του πρώην προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Η σύγκρουση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ο Μπάσα απέκλεισε τον Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα, μετά την κατηγορία του για μεγάλη διαφθορά από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μπερίσα αντέδρασε με μια εσωκομματική εκστρατεία, η οποία κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 με μια βίαιη επίθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, που οδήγησε σε αστυνομική επέμβαση. Μετά από αυτό, η ηγεσία του DP απέκλεισε τον Μπερίσα και τους υποστηρικτές του.

Σήμερα, η «Επιτροπή Επανίδρυσης» ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, με πολλούς πρώην αντιπάλους να έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Μπερίσα.

Μετά την απόφαση του Εφετείου, ο βουλευτής Φλαμούρ Νόκα κάλεσε τους Δημοκρατικούς να επιστρέψουν στο κόμμα τους, λέγοντας ότι «σε μια όαση αδικίας βρέθηκαν δικαστές με ακεραιότητα που έδωσαν φωνή στην αλήθεια, μετά από τρία χρόνια».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου